Čim osjetimo da smo nadmoćni, počnemo da glumimo zvijezde

Vezista Branislav Janković oštar prema sebi i saigračima: “Problem je naš mentalitet - kad je neko bolji od nas damo sve od sebe, kada vidimo da smo mi bolji, odmah dođe do opuštanja”
6590 pregleda 16 komentar(a)
Branislav Janković na meču sa Linfildom, Foto: Savo Prelević
Branislav Janković na meču sa Linfildom, Foto: Savo Prelević

Sutjeska je razočarala protiv Linfilda pod Goricom u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ako su dva meča protiv Slovana iz Bratislave i jedan protiv APOEL-a u kvalifikacijama za Ligu šampiona izvukli sve vrline iz Rakojevićevog tima, onda je duel sa polu-profesionalcima iz Sjeverne Irske otkrio sve slabosti. A bilo ih je mnogo, previše za jedan evropski meč tog nivoa (treće kolo kvalifikacija), bez obzira na ime protivnika.

Uz sve fudbalski loše stvari koje su su Nikšićani prikazali prije dvije noći, jedno pitanje ostaje da lebdi u vazduhu - gdje je nestala ona energija, onaj polet koji je fudbalerima crnogorskog šampiona samo nekoliko sedmica ranije omogućio da prevaziđu sopstvene mogućnosti, eliminišu i jačeg od sebe. Umorno, istrošeno, i fizički i psihološki, djelovali su fudbaleri Sutjeske cijelih sat vremena protiv Linfilda, od momenta kada su primili prvi gol.

Branislav Janković, vezista Nikšićana, koji će zbog trećeg žutog kartona propustiti revanš u Belfastu narednog utorka, nije štedio ni sebe ni saigrače:

- Ne znam, nevjerovatne stvari su se desile, toliko sam razočaran da jedva pronalazim prave riječi. Pričao sam i sa saigračima, nakon meča, drugim fudbalskim ljudima, plašim se da je problem naš mentalitet i da smo upali u tu zamku. Sve smo to znali, ali nismo uspjeli da to izbijemo iz glave - priča Janković i objašnjava:

- Kad god dođe neki jači protivnik, mi dajemo 200 odsto mogućnosti, igramo, bornimo se, ginemo za svaku loptu. A čim osjetimo da smo od nekoga jači, onda se opustimo, počnemo da glumimo zvijezde - ističe nekadašnji crnogorski reprezentativac, jedan od najboljih igrača Sutjeske u prethodnim evropskim mečevima.

Utakmica protiv Linfilda, kako kaže, bila je tipičan primjer.

- ‘Pregazili’ smo ih u prvih 15 minuta, dali jedan, mogli još neki gol. Onda smo umislili da smo neko čudo, došlo je do opuštanja, pada u igri, protivnik se razigrao i bilo je već kasno. Kada im dopustite, onda i poluamateri počnu da ‘lete’, postanu dobri igrači. Mnogo sam razočaran - ističe Janković.

Na pitanje da uporedi snagu Linfilda i prethodnih rivala Sutjeske, Slovana i APOEL-a, kaže da je to “nebo i zemlja”.

- Teško je i porediti ne ekipe, Slovan i APOEL su makar dvostruko jači. Naravno, ne želim ni na koji način da potcijenim Linfild, ekipu koja nam je očitala lekciju, ali sam siguran ne samo da su slabiji od naših prethodnih rivala, već da su i od nas gori za barem 30 odsto.

Sutjeska je dobro krenula, povela, imala sve u svojim rukama da dođe na korak od plasmana u plej-of rundu kvalifikacija za Ligu Evrope, što bi bio istinski podvig.

- Morali smo sve da riješimo u prvih 15 minuta. Ne umijem da opišem šta nam se potom desilo - ne bih rekao da je umor, nije ni nezrelost, jer imamo dosta iskusnih igrača. Vjerovatno se radi o mentalitetu, a kada u Evropi dođe do i mrvice opuštanja, onda se stvari na terenu okrenu za tren. Onda ti i ne ide ništa od ruke, dođe i nervoza, a kada smo u nastavku pokušali da izjednačimo, odjednom vidite da je previše igrača kojima ne polazi ništa od ruke - kaže Janković.

Nakon onakvog izdanja Sutjeske pod Goricom, protiv ekipe koja je pripremljena i fizički i taktički, koja igra po “šablonu”, ali koja je spremna da iskoristi sve slabosti rivala, malo je realne nade pred revanš u Belfastu.

U svakoj varijanti Sutjeska mora da postigne barem dva gola...

- Nadam se da nije kasno da se isprave stvari. Imamo kvalitet, barem u odnosu na protivnika, ali moramo svih 90 minuta da odigramo jako, odgovorno, koncentrisano, pa i ako povedemo. Ako dođe do bilo kakvog opuštanja, kao u Podgorici - onda nemamo šanse.

Janković će u Belfast, ali samo kao turista...

- Žao mi je što ne mogu da pomognem saigračima, znao sam da mi prijeti suspenzija, pazio sam se, ali sam i pored toga dobio žuti karton. Bez obzira na sve, imamo 14-15 dobrih igrača i spremni smo da napravimo iznenađenje, ali meču moramo da pristupimo kao da smo mi poluamateri, a oni vrhunski tim - zaključuje Janković.

Bonus video: