Član italijanske radne grupe za borbu sa virusom: Stadioni će biti otvoreni tek od oktobra

"Moramo biti jasni s ljudima. Mislim da će vjerovatno biti nemoguće da navijači posjećuju fudbalske utakmice prije oktobra. Moje predviđanje je da će se restriktivne mjere kretanja nastaviti barem do ljeta," kazao je Lopalko za La Republiku
3623 pregleda 1 komentar(a)
Sa utakmice Milan - Đenova, Foto: AP
Sa utakmice Milan - Đenova, Foto: AP

Ugledni talijanski virolog Pierluiđi Lopalko smatra da navijači na utakmice Serije A neće smjeti da se vrate barem do oktobra ove godine.

"Moramo biti jasni s ljudima. Mislim da će vjerovatno biti nemoguće da navijači posjećuju fudbalske utakmice prije oktobra. Moje predviđanje je da će se restriktivne mjere kretanja nastaviti barem do ljeta," kazao je Lopalko za La Republiku.

Epidemiolog u italijanskoj radnoj grupi za borbu protiv virsa smatra kako će doći do ublažavanja karantina, ali da se sve mora učiniti vrlo sporo i oprezno.

"Može i mora postojati neko ublažavanje. Moći ćemo da se vratimo na posao, da izađemo van, ali sve se to mora učiniti vrlo sporo i oprezno."

Prije nekoliko dana njemački virolog iz Hamburga je apelovao za nastavak Bundeslige tek 2021.

"Nije realno da će sezona biti završena. Vidite kakva je situacija u Evropi i s čime smo još suočeni", rekao je virolog JonasŠmit iz Bernhard Ncht Instituta za tropsku medicinu u Hamburgu.

"Čak i da nismo teško pogođeni, to ne znači da bi trebalo dopustiti nastavak fudbalskog prvenstva. To bi vodilo ka značajnom pogoršanju stanja. Mišljenja sam da će se uslovi za nastavak steći najranije sljedeće godine", smatra Šmit.

italijanske vlasti su u subotu objavile da su u posljednjih 24 sata od Covida-19 umrle 793 osobe.

U Italiji je od početka širenja te bolesti ukupno umrlo 4825 osoba. Ukupan broj zaraženih porastao je od petka sa 47.021 na 53.578, objavili su italijanski zvaničnici u subotu.

Bonus video: