CR7 - kolekcionar trofeja i rekorda

Portugal je nakon titule prvaka Evrope osvojio i novo Uefino takmičenje, a Ronaldo nastavio jurnjavu za rekordima, pa je finalni turnir Lige nacija bio idealan momenat da se učvrsti na prvom mjestu vječne liste najboljih strijelaca na Starom kontinentu
2171 pregleda 0 komentar(a)
Još jedan trofej u nizu za Kristijana Ronalda, Foto: CARL RECINE
Još jedan trofej u nizu za Kristijana Ronalda, Foto: CARL RECINE

Samo dvije utakmice odigrao je Kristijano Ronaldo za Portugal u premijernom izdanju Lige nacija.

Na terenu je bio ukupno 180 minuta u polufinalu i finalu, ali mu je i to bilo dovoljno da pokaže koliko je važno njegovo prisustvo - het-trikom protiv Švajcarske je odveo svoj tim u borbu za trofej, gdje je savladana Holandija pogotkom Gonsala Gedeša.

Portugal je nakon titule prvaka Evrope osvojio i novo Uefino takmičenje, a Ronaldo nastavio jurnjavu za rekordima, pa je finalni turnir Lige nacija bio idealan momenat da se učvrsti na prvom mjestu vječne liste najboljih strijelaca na Starom kontinentu.

CR7 je sada na brojci od 88 golova u dresu Portugala, četiri više od legendarnog Ferenca Puškaša, Mađar Šandor Kočiš je na 75, Njemci Miroslav Klose i Gerd Miler su postigli po 71, Robi Kin 68...

"Ne postoji period u karijeri u kojem sam igrao loše. To govore brojke za ovih 16 godina karijere. Šta god ljudi pričali, ne pada mi na pamet da se branim. Samo neka vide moje brojke tokom karijere", rekao je Ronaldo nakon što je kao kapiten podigao pehar namijenjen osvajaču Lige nacija.

Ronaldo je za Portugal debitovao u avgustu 2003. protiv Kazahstana, tada je imao 18 godina i šest mjeseci, igrao je za Sporting iz Lisabona i spremao se za transfer u Mančester junajted koji mu je, kako se ispostavilo se, promijenio karijeru...

"Nisam imao dilemu da je on igrač koji će ispisati istoriju portugalske reprezentacije. Protiv Kazahstana je priča počela, svi smo znali da ćemo trajati dugo", istakao je tadašnji selektor Portugala Luiz Felipe Skolari.

Dvadeset i osam trofeja u karijeri osvojio je 34-godišnji Ronaldo, od čega čak 12 od momenta kada je napunio 30.

U periodu kada mnogi već ulaze u pozne igračke godine Portugalac je sa Realom osvojio tri Lige šampiona, Primeru, Superkup Španije i Evrope, dva Svjetska klupska prvenstva, onda Seriju A i Superkup Italije sa Juventusom, te s Portugalom Evropsko prvenstvo i Ligu nacija u dresu reprezentacije.

"Imamo mnogo talenta, koji je još izraženiji kada je s nama Kristijano. Budućnost Portugala je sjajna, ali ja sam tu da bismo pronašli balans u igri - da bismo bili konkurentni. Trofej u Ligi nacija je potvrda da smo na dobrom putu", rekao je selektor Fernando Santoš.

O potencijalu portugalske ekipe je pričao i Ronaldo:

"Biće trofeja u budućnosti, ubijeđen sam u to. Još koliko ću igrati? Motivisan sam, osjećam da mogu da pomognem i dok je tako - biću tu. Ali, nisam vječan", poručio je as Juventusa.

De Liht: Ronaldo me je lično zvao u Juve

Kristijano Ronaldo je u duelu sa Holandijom vodio bitku sa dvojcom fantastičnih štopera - Virdžilom van Dajkom i Matajsom de Lihtom. Ovog drugog, koji je član Ajaksa, traži pola Evrope - Barselona, Mančester siti, Mančester junajted, Liverpul...

U igri je izgleda i Juventus...

"Ronaldo mi je prišao poslije utakmice i pitao me da li bih volio da dođem kod njega u Juventus. Bio sam pomalo šokiran tim pitanjem, samo sam počeo da se smijem. Nisam mu odgovorio - prvo, jer sam bio tužan zbog poraza, a drugo, zaista ne znam šta će da se dogodi. Sada želim da se odmorim, pa ćemo da vidimo", rekao je De Liht.

Odavno se spekuliše da je De Liht najbliži Barsi.

Bonus video: