Crna Gora - Kosovo: Bez navijača, ali za navijače!

Meč pod Goricom u 3. kolu grupe A počinje u 20.45, sudi Italijan Danijele Orsato. U isto vrijeme, u Pragu, Češka dočekuje Bugarsku
9598 pregleda 18 komentar(a)
Sa utakmice Crna Gora - Engleska, Foto: Filip Roganović
Sa utakmice Crna Gora - Engleska, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.06.2019. 12:49h

Desetkovana crnogorska reprezentacija, bez najboljih igrača Stevana Jovetića i Stefana Savića, sa još nekoliko nedovoljno spremnih i fudbalera koji ne igraju u svojim klubovima, pokušaće pred praznim tribinama stadiona pod Goricom da pobijedi Kosovo (20.45) i ostane u realnoj trci za visok plasman u grupi A kvalifikacija za Euro.

Komentarišući već tradicionalne probleme sa kojima se suočava gotovo pred svaki meč u posljednjih deset mjeseci (Petković ne brani dugo, Tomašević nema klub, Vukčević je tek izašao iz povrede) selektora Ljubišu Tumbakovića optimizam ne napušta:

- Riješićemo nekako. Puno nam je značilo to što smo se okupili na vrijeme, što smo odradili proces treninga kako smo zamislili, što smo animirali neke momke koji su manje igrali. Problemi su naša realnost, a mi moramo da idemo sa puno optimizima u izazove i da vjerujemo u momke koji su naši reprezentativci - kazao je Tumbaković, čiju reprezentaciju već u ponedjeljak, 10. juna, čeka gostovanje Češkoj u Olomucu.

Tim zna, ali ga, po običaju, ne otkriva...

- Nemamo mnogo prostora za kombinacije, imamo i drugu utakmicu, takođe veoma važnu. Mnogo interesantnije je kako pshički pripremiti ekipu za prvi meč.

Rival je Kosovo - mlada, ambiciozna, neugodna reprezentacija, koja je u Podgoricu stigla sa samopouzdanjem kakvo prije tri mjeseca nisu imali čak ni Englezi, kada su gostovali u Crnoj Gori i pobijedili 5:1.

- Jedan član delegacije Kosova na žrijebu u Dablinu je rekao da su oni sigurni učesnici Eura - kazao je Tumbaković.

Ipak, kako kaže, imaju pokriće...

- Imaju vrlo interesantne karakteristike igre, sa visokim presingom, direktnim fudbalom i kvalitetnim pojedinicima. Nisu izgubili već 12 utakmica, optimizam crpe iz Lige nacija, gdje su bili ubjedljivi i žele da ga prenesu na kvalifikacije. Sve im to daje za pravo da tako razmišljaju - ističe Tumbaković.

Samouvjerenost kosovskih fudbalera i njihovog selektora mogli bi, međutim, da budu dodatni motiv i za Crnu Goru.

- Fudbal igra i druga strana - imamo i mi svoje ciljeve i ambicije, iako možda nemamo baš takvu rezultatsku proporuku. Iza sebe, međutim, imamo vrlo dobru utakmicu protiv Bugarske, kao i 60 minuta protiv Engleske, iako rezultat ne govori tako - kaže Tumbaković, navodeći da njegova ekipa zna kako treba da se ponaša na terenu.

- Znamo način i stil igre, znamo kvalitet pojedinaca, znamo nešto i što su slabosti u njihovoj igri i tako ćemo se i ponašati.

Jun je, drugi mjesec kvalifikacija, i nakon odigranih mečeva u petak (Crna Gora - Kosovo, Češka - Bugarska) i u ponedjeljak (Češka - Crna Gora, Bugarska - Kosovo) tabela grupe A mogla bi već da ima vidljive konture pred jesenji rasplet.

- Ova faza važna je za sve četiri reprezentacije u grupi, sa izuzetkom Engleske, i tako se i ponašamo - ulazimo sa zdravom ambicijom i željom da se rezultatski iskažemo.

Crnoj Gori treba pobjeda protiv Kosova, ali nema pritiska, smatra Tumbaković...

- Iskustvo me naučilo - svaki pritisak smanjuje učinak, pa se trudim da taj dio tog pritiska, kao neko ko rukovodi time, svedem na neki minimum. One komponente koje su važne jesu da želimo, hoćemo, možemo, da se bodrimo, da budemo jedinstveni - i to su neki elementi koji treba da eventualno rezultiraju, ako smo na kraju krajeva bolji - zaključio je Tumbaković.

Meč pod Goricom u 3. kolu grupe A počinje u 20.45, sudi Italijan Danijele Orsato. U isto vrijeme, u Pragu, Češka dočekuje Bugarsku.

Bonus video: