Crna Gora protiv Češke: Utakmica koja bi mogla da promijeni tok kvalifikacija

Crna Gora još može da se uključi u borbu za 2. poziciju, smatra Nebojša Kosović, Miodrag Džudović želi da “sokoli” u oktobru zavise i od sebe, a ne samo od rezultata protivnika. Preduslov za sve ovo je - pobjeda protiv Češke u utorak pod Goricom (20.45)
4799 pregleda 1 komentar(a)
Kosović na meču sa Mađarskom, Foto: Savo PRELEVIC
Kosović na meču sa Mađarskom, Foto: Savo PRELEVIC

Kvalifikacije su na polovini, a Crna Gora još na početku, i to novom, nakon što je u prva četiri meča, zbog raznoraznih okolnosti (sudija, politika, promjena selektora) propustila barem dva voza da ostane u realnoj trci za plasman na Evropsko prvenstvo.

Kosovo je juče pokazalo da Češka nije baš tako jaka, u grupi u kojoj - sa izuzetkom Engleske - vjerovatno svako svakog može da pobijedi.

Ostala su još četiri meča do kraja ciklusa, može li Crna Gora da odigra malo aktivniju ulogu, ili će i dalje sa začelja grupe gledati kako se konkurenti bore za drugo mjesto i plasman na Evropsko prvenstvo?

Dio odgovora dobiće se u utorak veče, kada na stadionu pod Goricom gostuje Češka (20.45).

- Češka je izgubila na Kosovu, možda malo neočekivano, ali to ništa ne mijenja - doći će ovdje sa namjerom da napadne, da ostvari pobjedu. Takve su, međutim, i naše ambicije. Želimo da odigramo ofanzivno, da ostvarimo pozitivan rezultat, da osvojimo tri boda, zašto da ne, i da završnicu kvalifikacija učinimo makar malo zanimljivijom, da se eventualno uključimo u trku za 2. poziciju - kaže vezista Nebojša Kosović.

Za Miodraga Džudovića, asistenta Faruka Hadžibegića, poraz Češke u Prištini je iznenađenje, čak i senzacija, rezultat koji mijenja stvari pred duel pod Goricom.

- Po mom mišljenju, neočekivana pobjeda Kosova. Poraz Češke će dosta toga promijeniti u njihovom pristupu protiv nas, moraće da napadnu, neće moći da kalkulišu, što mislim da će nam dobro doći da odigramo rasterećeniju utakmicu - kaže Džudović, koji je vodio sa klupe, tada desetkovanu Crnu Goru, u porazu od Čeha u Olomucu prije tri mjeseca (3:0).

- Dobro ih poznajemo, tada smo ih upoznali, a nisu mnogo mijenjali. Vidio sam da su promjene napravili samo na poziciji lijevog beka i zadnjeg veznog - dodaje Džudović.

Crna Gora je okrenuta sebi, iako posljednja u grupi.

- Sampouzdanje je veće poslije pobjede protiv Mađarske, to nam je bilo potrebno, to je dodatni motiv. Lakše se za utakmicu spremati poslije pobjede, bez obzira na to što je to bio prijateljski meč. Mislim da smo napravili lijep ambijent za narednu utakmicu, kako bismo ostvarili pozitivan rezultat i ostali u trci za drugo mjesto - dodaje Džudović.

Nema, međutim, mnogo pritiska.

- Jedini nam je pritisak da ne budemo posljedni u grupi. Postavili smo cilj da izbjegnemo tu poziciju, a onda da idemo postupno, da dođemo u situaciju da pred oktobarske mečeve ponešto zavisi i od nas, ne samo od protivnika - zaključuje Džudović.

Kosović je protiv Mađarske postigao prvi gol u dresu reprezentacije i najavio da bi u budućnosti mogao da igra aktivniju ulogu u dresu sa džravnim grbom.

- Drago mi je što smo pobijedili, zbog samopouzdanja, drago mi je što sam dao prvi gol za reprezentaciju, takođe zbog samopouzdanja, ovoga puta mog. Sada nas čeka Češka, ozbiljna ekipa, moramo da budemo koncentrisani - ističe Kosović.

Jubilarna, 100. utakmica crnogorske reprezentacije od osnivanja, i to pred domaćom publikom.

- Ići ćemo na pobjedu, a to što igramo pred našom publikom je svakako dodatni razlog. Novi je selektor, prvi put vodi utakmicu u kvalifikacijama i svi želimo da to bude novi početak - dodaje vezista kazahstanskog Kairata.

Rečenica i o Češkoj...

- Mlada su ekipa, ali vrlo disciplinovana, uvijek se zna ko gdje trči i zašto trči, ali nisu bez mana, pokazao je to meč na Kosovu. Siguran sam da će biti prostora da i mi iskoristimo naše kvalitete - zaključio je Kosović.

Bonus video: