Crna Gora u drugom šeširu žrijeba kvalifikacija za SP!

Prve kvalifikacije počeli smo iz posljednjeg šešira, zajedno sa Lihtenštajnom i Andorom, druge iz petog, a sada smo u drugom, kaže generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac
0 komentar(a)
djalo, Foto: Savo Prelević
djalo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2011. 22:59h

Fudbalska reprezentacija Crna Gora naći će se u drugom šeširu žrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, koji će 31. jula obaviti u Rio de Žaneiru.

Za ovaj nevjerovatni skok u odnosu na prethodne kvalifikacije, u koje je Crna Gora krenula iz petog šešira, zaslužni su briljantni rezultati ekipe Zlatka Kranjčara u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i plasman na 24. mjesto rang-liste Fife.

"Prve kvalifikacije počeli smo iz posljednjeg šešira, zajedno sa Lihtenštajnom i Andorom, a druge iz petog. Sada smo u drugom, što je nevjerovatan uspjeh", prokomentarisao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore Momir Đurđevac.

Crna Gora, dakle, može da očekuje mnogo povoljniji žrijeb u odnosu na prošli i tekući ciklus kvalifikacija, iako je i sada očekuje jedna "velika riba" iz prvog šešira - u nosioce su svrstani Španija, Holandija, Njemačka, Engleska, Portugal i Italija, što su najteži rivali, ali i nešto "podnošljiviji" Hrvatska, Norveška i Grčka.

Društvo "sokolima" u drugom šeširu prave Srbija, Slovenija, Rusija, Francuska, Švajcarska, Slovačka, Danska i Švedska. To su selekcija sa kojima Crna Gora neće moći da se sastane.

"Veliki je uspjeh biti u društvu Francuske, nekadašnjeg svjetskog i evropskog šampiona, a ispred vrlo jakih reprezentacija kakve su Turska, Ukrajina, Ruminija, Belgija, Irska... Šteta što nismo pobijedili Bugarsku, jer bismo u tom slučaju bili u prvom šeširu, ali je i ovako uspjeh fenomenalan", rekao je Đurđevac.

Crna Gora može da naleti i na ozbiljnu reprezentaciju iz trećeg (Rumunija, Češka, Turska, Bugarska), ali i iz četvrtog šešira (Poljska, Škotska, Mađarska)...

Uostalom, evo i sastava svih šešira:

1. šešir: Španija, Holandija, Njemačka, Engleska, Portugal, Italija, Hrvatska, Norveška, Grčka

2. šešir: Srbija, Slovenija, Rusija, Francuska, CRNA GORA, Švajcarska, Slovačka, Danska, Švedska

3. šešir: Turska, Češka, Izrael, Irska, Ukrajina, Belgija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Bugarska

4. šešir: Litvanija, Albanija, Mađarska, Bjelorusija, Gruzija, Jermenija, Sjeverna Irska, Škotska, Poljska

5. šešir: Austrija, Estonija, Letonija, Finska, Makedonija, Moldavija, Kipar, Azerbajdžan, Vels

6. šešir: Island, Luksemburg, Farska ostrva, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora, San Marino

Na žrijebu će biti izvučeno devet grupa, od kojih će osam imati po šest, a jedna grupa pet timova. Na Mundijal u Brazilu plasiraće se pobjednici devet grupa i četiri drugopasirana tima, koji će se dobiti nakon baraž mečeva. Najgora drugoplasirana ekipa neće ni učestvovati u baražu.

Bonus video: