Crna Gora ubjedljiva protiv San Marina - pukla šestica, oboren rekord

Dvostruki strijelci bili su Bećiraj i Delibašić, a po jednom su mrežu rivala pogodili debitant Đorđević i Zverotić.
141 pregleda 64 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2012. 20:51h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Serevale - Goleada u San Marinu, „sokoli“ su šest puta pogodili mrežu autsajdera i lako ispunili oba cilja. Zabilježili su ubjedljivu pobjedu, a nisu se previše potrošili da bi došli do nje.

Iako će bodove iz Seravalea prije ili kasnije odnijeti sve ekipe u našoj grupi, uključujući i Moldaviju, pobjeda je značajna, makar zbog odgovornog i ozbiljnog načina na koji su Jovetić i društvo došli do nje.

Crna Gora ima četiri boda nakon prva dva kola kvalifikacija i sada lakše može da se spremi za utakmicu i bodove koji će se stvarno računati. San Marino ionako dobro dođe sjajan „ventil“ nakon napornih mečeva kakav je bio onaj sa Poljskom, kakav će biti i naredni sa Ukrajinom.

I ostaće zabilježeno – Crna Gora je u San Marinu ostvarila najubjedljiviju pobjedu do sada. Prije četiri godine pod Goricom pobijeđen je Kazahstan sa 3:0 u prijateljskom meču.

Potpisi Đorđevića i Bećiraja

Osim skromnog kvaliteta, selekcija San Marina bila je dodatno oslabljena jer zbog povrede nisu nastupili najbolji strijelac tima Selva i defanzivac Palaci, kao i vezista Bonini, vodič obližnjeg olimpijskog muzeja kojeg poslodavac nije pustio da dođe na utakmicu.

Ipak, nije bilo baš lako na početku protiv zgusnutih amatera iz San Marina, koji su u nekoliko navrata i dolazili do gola Božovića. Brnović je već nakon deset minuta igre zamijenio mjesta krilima Đorđeviću i Bećiraju, a prva ozbiljnija šansa stigla je u 19. minutu – Vukčević je „provozao“ nekoliko igrača na sredini terena i sjajno gurnuo u prostor za Damjanovića, koji nije uspio da dodirne loptu ispred istrčalog Simonćinija.

Ova šansa kao da je „odblokirala“ crnogorske fudbalere, koji su u 22. minutu mogli da povedu iz prekida (Baša), a u 23. minutu i iz igre, nakon šanse Damjanovića.

A već četiri minuta kasnije Crna Gora je vodila 2:0. Dvije lijepe akcije u kojima su učestvovala sva četiri napadača iz Brnovićeve prve postave pretvorili su meč u Seravalu u klasično poigravanje gostujućeg tima.

Kod prvog gola Jovetić je odigrao dupli pas sa Damjanovićem i uz veliku devijaciju jednog domaćeg defanzivca pogodio prečku, na odbijenu loptu natrčao je debitant Luka Đorđević i pospremio je u mrežu. Skinuo je dres, dobio i žuti karton...

Napadač Zenita tako je postao najmlađi strijelac u istoriji crnogorskog fudbalskog tima, najmlađi sa žutim kartonom, a nekoliko sekundi kasnije i najmlađi asistent. Lansirao ga je Jovetić, a strijelac je bio Fatos Bećiraj.

Nakon golova koji su pali u pravo vrijeme, crnogorski fudbaleri malo su usporili ritam, pa je do kraja prvog poluvremena viđen samo nepriznati gol Damjanovića, ali i pokušaj „makazicama“ Jovetića kojem su aplaudirali i domaći navijači.

Potvrda Delibašića

U nastavku je bilo još lakše, jer su domaćini i fizički pali. Sjajnu rolu iz prvog poluvremena nastavili su Đorđević i Bećiraj. Prvi je sjajno asistirao kroz šumu nogu protivničkih fudbalera, a drugi je spretno, vrhom kopačke, sproveo u mrežu za 0:3. Igrao se 52. minut.

I Jovetić je želio gol, njegov šut nakon sjajnog solo-prodora u 62. minutu prohujao je pored stative, nakon čega je Brnović odlučio da ukaže šansu i petom i šestom od sedmorice napadača koje je imao na raspolaganju. Ušao je Delibašić, potom i Kasalica, a na klupi ostao samo povrijeđeni Vučinić.

Ušao je i Elsad Zverotić, koji je prvi kontakt sa loptom pretvorio u gol. Rezantan šut sa više od 20 metara završio je u mreži i podsjetio na pogodak kojim je Crna Gora slavila posljednji put u gostima prije sinoćnje utakmice, protiv Bugara u Sofiji septembra 2010.

U 78. minutu Jovetić je proigrao Damjanovića, njegov šut skinuo je Simonćini, ali je Delibašić bio na pravom mjestu za 0:5. Pet minuta kasnije napadač Raja još jednom je pogodio mrežu, špicom nakon centaršuta Kasalice. Goleada u Seravaleu bila je zaključena, ali ne i pjesma oko 200 crnogorskih navijača u San Marinu: „Ti si naša prva ljubav...“.

SAN MARINO – CRNA GORA 0:6

Serevale - Stadion „Olimpiko“. Gledalaca: 1.947. Sudija: Nil Dojl (Sjeverna Irska). Strijelci: Đorđević u 25, Bećiraj u 27. i 52, Zverotić u 69, Delibašić u 78. i 83. minutu. Žuti kartoni: F. Vitajoli, Simonćini, Ćervelini (San Marino), Đorđević (Crna Gora).

San Marino: A. Simonćini 6 – F. Vitajoli 5, D. Simonćini 5, Dela Vale 5, Broli 5 (Vanući) – Gasperoni 5, Ćervelini 5 – Kopini 5, Rinaldi 5,5, M. Vitajoli 5 (Maca) - Marani 5 (Ćibeli).

Crna Gora: Božović – Savić 7, Baša 7, Džudović 7, Volkov 7 – Peković 7, Vukčević 7 (Zverotić 7) – Đorđević 7,5, (Delibašić 7,5), Bećiraj 7,5, (Kasalica 7), Jovetić 7, Damjanović 7.

TOK MEČA

83. minut: rezervista domaćih Cibeli oštro je šutirao pored Božovićevog gola.

82. minut: 0:6: Kasalica je prodro i centrirao sa lijeve strane, a Delibašić se plasiranim šutem sa šest metara i drugi put upisao u strijelce.

78. minut 0:5: Damjanović je nakon lijepo odigrane akcije šutirao, golman San Marina odbranio, a Delibašić odbijenu loptu sproveo o u mrežu.

76. minut: Selektor Brano Brnović izvršio je i treću izmjenu - umjesto dvostrukog strijelca Bećiraja šansu je dobio Kasalica.

69. minut: 0:4: Zverotić je odlično "poklopio" loptu i sa oko 25 metara matirao domaćeg golmana.

65. minut: Dvostruka izmjena u našoj reprezentaciji. Umjesto Vukčevića ušao je Zverotić, dok je Delibašić zamijenio Đorđevića.

62. minut: Jovetićev šut sa 17 metara završio je pored stative.

52. minut - 0:3: Đorđević je drugi put bio asistent, a Bećiraj drugi put strijelac...Napadač Dinama prihvatio je loptu u gostujućem šesnaestercu i preciznim šutem osigurao visoko vođstvo.

49. minut: Jovetić je iz "slobodnjaka" ciljao bliži ugao, ali je domaći čuvar mreže izbacio loptu u korner.

46. minut: Bećiraj je šutirao glavom pored gola nakon ubačena lopte iz prekida.

42. minut: Jovetić je efektno "uhvatio" makazice, ali je lopta otišla preko gola.

35. minut: Centaršut Đorđevića, Damjanović pogađa mrežu, ali je pomoćnik signalizirao ofsajd.

26. minut - 0:2: Bećiraj je iz neposredne blizine pogodio mrežu (0:2), poslije sjajne asistencije Đorđevića. Prethodno je Jovetić petom poslužio 18-godišnjeg fudbalera Zenita.

24. minut: - 0:1: Luka Đorđević je postigao prvijenac na debiju (prethodno je Jovetić šutirao, a lopta posle intervencije Dela Valeja pogodila stativu)

22. minut: Udarac Damjanovića sa 12-13 metara izblokirala je domaća odbrana.

19. minut: Vukčević je idelano poslužio Damjanovića, ali je golman San Marina bio brži od našeg napadača.

17. minut: Slobodan udarac za Crnu Goru - Vukčević je centrirao, lopta pogodila defanzivca San Marina i otišla u korner.

9. minut: Jovetić je šutirao preko gola sa 30-ak metara.

8. minut: Jovetić je centrirao sa desne strane, a domaći golman uhvatio loptu...

2. minut: Korner je izveo Simon Vukčević, odbrana San Marina odbila loptu u polje.

Naša reprezentacija počela je utakmicu sa jednom promjenom u odnosu na najavljeni sastav - umjesto Zverotića, Savić igra na poziciji desnog beka.

Crna Gora, dakle, nastupa u sastavu: Božović, Savić, Džudović, Baša, Volkov, Peković, Vukčević, Bećiraj, Đorđević, Jovetić, Damjanović.

U prvom meču, "sokoli" su u petak naveče remizirali sa Poljskom na stadionu pod Goricom (2:2).

Galerija

Bonus video: