Crnogorski fudbaleri dva sata čekali na aerodromu u Minsku

„Zapelo“ je oko osiguranja, i to posebnog bjeloruskog, jer ono što su putnici iz Crne Gore već imali u Minsku nije važilo
81 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 13:39h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Nije lako ući u Bjelorusiju. Fudbaleri crnogorske reprezentacije, članovi stručnog štaba, predstavnici Saveza, gosti i novinari, dva sata su čekali ispred šaltera Nacionalnog aerodroma u Minsku prije nego što su danas oko 13 časova napokon ušli u bivšu sovjetsku zemlju...

„Zapelo“ je oko osiguranja, i to posebnog bjeloruskog, jer ono što su putnici iz Crne Gore već imali u Minsku nije važilo. Cijela procedura morala je da se obavi u uskom prostoru u zgradi aerodroma, gdje je nastalo i rekordno čekanje od kada crnogorska fudbalska reprezentacija igra gostujuće mečeve.

Dvije zemlje su prije više od godinu potpisale bezvizni režim, dok je Fudbalski savez Crne Gore nedavno obaviješten od bjeloruskog da nikakve posebne procedure neće biti potrebne na aerodromu.

A onda – neprijatno iznenađenje, dvočasovno „maltretiranje“, zbog kojeg su čelnici FSCG najavili da neće ići na zvaničnu večeru sa predstavnicima bjeloruskog Saveza, koja se praktikuje noć uoči utakmice...

Scena ispred kapija Minska savšeno je oslikala zatvorenost zemlje kojom već dvije decenije vlada Aleksandar Lukašenko, koji je za neke „posljednji evropski diktator“, a za neke čovjek koji je „spasio Bjelorusiju tranzicionih trauma nakon raspada komunizma“.

Što god, fudbalska reprezentacija Crne Gore pokušaće sjutra veče u Žodinu, gradiću udaljenom 50 kilometara od Minska, da povrati samopouzdanje nakon bolnog poraza od Ukrajine i spremi se za odlučujući meč u Poljskoj narednog mjeseca.

"U današnjem fudbalu više nema podjela na prijateljske i takmičarske utakmice, tako i mi moramo da se ponašamo u Bjelorusiji. Biće to dobra prilika da selektor vidi ko i koliko može uoči posljednje tri utakmice u kvalifikacijama, a dobar rezultat sigurno bi nam značio mnogo pred Poljsku", kazao je Branko Bošković.

U Minsk je doputovalo 18 fudbalera, dok bi Stevan Jovetić, Milorad Peković i Nemanja Nikolić trebalo da se priključe danas na treningu u Minsku. Pod uslovom da i njih ne zadesi čekanje na aerodromu...

"Moramo maksimalno ozbiljno da pristupimo ovom meču, iako je prijateljska utakmica. Pokušaćemo da pobijedimo i povratimo samopouzdanje uoči gostovanja Poljskoj. Neće biti lako, jer je Bjelorusija dobra ekipa, posebno nezgodna na svom terenu", kaže defanzivac Fiorentine Stefan Savić.

Utakmica Bjelorusija - Crna Gora igra se sjutra na stadionu Torpeda u Žodinu u 18.30 časova po lokalnom, a sat ranije po crnogorskom vremenu.

Galerija

Bonus video: