Crnogorski klasik „samo” za Evropu

4 komentar(a)
Budućnost - Sutjeska, Foto: Filip Roganović
Budućnost - Sutjeska, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.04.2016. 09:14h

Umjesto za titulu, duel najvećih crnogorskih klubova, Sutjeske i Budućnosti, danas kraj Bistrice u 16.30 časova, vodiće se za plasman u Evropu.

I tu su, međutim, uloge podijeljene, jer su Podgoričani gotovo obezbijedili plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, treba im samo potvrda, dok Nikšićani hvataju posljednje vozove, jer jure četvrtoplasirani Bokelj koji ima četiri boda više.

Crnogorski klasik, dakle, neće biti lišen neizvjesnosti, uz jedan zanimljiv detalj koji odavno prati ove duele - već četiri godine, naime, u mečevima Budućnosti i Sutjeske nije slavio domaćin.

Od tada je odigrano devet međusobnih duela, od kojih je pet završeno neriješeno, uključujući i posljednja tri (oba ovosezonska 0:0), uz četiri trijumfa gostujućih timova - tri Budućnosti, jedan Sutjeske.

Ukoliko danas Nikšićani slave kod kuće, tradicija će konačno biti srušena.

Svjesni su, međutim, izabranici Aleksandra Nedovića koliko ih čeka težak zadatak, protiv rivala koji je u seriji od pet pobjeda.

"Nismo baš u poziciji da prijetimo, ali daleko od toga da smo bez šansi. Budućnost je druga, ima isto bodova koliko i Rudar, u dobroj je seriji ima puno jako talentovanih igrača, ali i mi imamo svoje adute. Uz maksimalno požrtvovanje i agresivnu igru na svakom dijelu terena vjerujem da ćemo doći u situaciju da pobijedimo. Potrebno nam je to, jer smo trijumfom nad Bokeljom u Kotoru opet došli u situaciju da se borimo za Evropu", kaže mladi reprezentativac na golu Nikšićana, Suad Ličina.

Budućnost i Sutjeska odigrali su 23. februara meč pred rekordnim brojem gledalaca u domaćem šampionatu ove sezone. Noge su, međutim, bile stegnute nakon zimskih priprema, posebno podgoričkom timu, pa je duel pod Goricom završen 0:0.

Od tog meča, Budućnost je značajno popravila formu.

"Sutjeska je dobra ekipa, dobro vođena sa klupe, još ima računicu za Evropu. I mi smo, međutim, u dobroj formi i sa puno samopouzdanja putujemo u Nikšić. Želimo pobjedu, vjerujem da ćemo je ostvariti ako budemo igrali kao na nekoliko posljednjih mečeva", kaže Risto Radunović, lijevi bek Budućnosti.

Lider Mladost, koja ima 10 bodova više od Budućnosti i Rudara, gostuje Grblju u Radanovićima - tamo gdje je 5. marta izgubila 1:0. Rudar gostuje Dečiću u Tuzima, Bokelj protiv Mornara želi da se vrati pobjedama, a velike bitke za opstanak vodiće se u Danilovgradu (Iskra - Zeta) i na Cetinju (Lovćen - Petrovac).

"U Tuzima nikad nije bilo lako dobiti utakmicu, pa neće ni danas. Ali, mislim da je Rudar ipak kvalitetnija ekipa i bliža trijumfu. Uostalom, ovog proljeća bolje rezultate bilježimo na gostovanjima nego pod Golubinjom, pa niko od nas ne bi imao ništa protiv da se takva situacija ponovi i danas. Pozitivan ishod bi istovremeno donio i malo dodatnog samopouzdanja pred revanš u Kupu", kaže mladi prvotimac Rudara, Marko Vuković.

Parovi 27. kola

BOKELJ - MORNAR Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

SUTJESKA - BUDUĆNOST Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

DEČIĆ - RUDAR Sudija: Miraš Cerović (Podgorica)

GRBALJ - MLADOST Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

LOVĆEN - PETROVAC Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

ISKRA - ZETA Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

Sve utakmice počinju u 16.30 časova.

Bonus video: