Da li je naučno dokazano da je Mesi bolji od Ronalda?

Kada su u kompjuter ubacili podatke od sezone 2013/14 do sezone 2017/18, ispostavilo se da je Mesijev VAEP koeficijent 1,21 po meču, a Ronaldov 0,61
3290 pregleda 1 komentar(a)
Leo Mesi, Foto: AP
Leo Mesi, Foto: AP

To je pitanje koje dijeli fudbalski svijet godinama, a odgovora ko je bolji – Leo Mesi ili Kristijano Ronaldo – još nema.

Ili možda ima...

Sve zavisi da li će ljubitelje fudbala zadovoljiti analiza koju su predstavili naučnici sa Univerziteta u belgijskom Levenu, a čiji je program nedavno dobio nagradu na prestižnom sajmu kompjuterskih inovacija.

Studenti i profesori su, koristeći podatke holandske kompanije “SciSports”, stvorili program nazvan “Valuing Actions by Estimating Probabilities” (VAEP) - vrednovanje akcija procenom verovatnoće.

Formula se dobija tako što se, tvrde naučnici, u obzir uzima sve ono što fudbaleri urade tokom igre.

“Vrijednost igrača se često odlučuje golovima i asistencijama”, rekao je Džesi Dejvis, profesor na Univerzitetu Leven.

“Ali, to nisu najbolji parametri, jer tokom utakmice ima prosječno 1.600 akcija. Zato naš kompjuterski model uzima u obzir i udarce na gol, dodavanja, driblinge, oduzete lopte...”.

I tako se, naučno-kompjuterskom metodom, dobija koeficijent VAEP.

Kada su u kompjuter ubacili podatke od sezone 2013/14 do sezone 2017/18, ispostavilo se da je Mesijev VAEP koeficijent 1,21 po meču, a Ronaldov 0,61.

“U prvim sezonama bili su izjednačeni, ali Ronaldo je zatim promijenio poziciju. Postao je centarfor, tako da ima manje akcija nego prije. Mesi je, s druge strane, prisutan svuda – on dribla, dodaje, osvaja lopte, asistira...”, objašnjava Dejvis.

Analiza je pokazala da igrači, poput Kevina de Brujnea i Pola Pogbe, imaju veliki broj akcija tokom meča, ali nižu vrijednost koeficijenta, jer iz mnogo akcija nemaju tako veliki učinak.

Za razliku od njih, igrači kao što su Hari Kejn, Mohamed Salah i Kristijano Ronaldo imaju manji broj akcija, ali veći učinak po akciji.

“Mesi je specifičan, jer ima i mnogo akcija i veliki učinak”, kazao je Dejvis.

Zvuči komplikovano, vjerovatno i jeste, ali možda i ima smisla.

Naučno – Mesi je bolji od Ronalda, ali da li je to zaista i odgovor na pitanje...

Bonus video: