Damjanović: Englezi su favoriti, ali znamo kako sa njima

"Oni su favoriti, ali sam siguran da mi imamo znanja, želje i kvaliteta da im se suprotstavimo", rekao je Damjanović
16 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2013. 22:18h

Važna pobjeda iz Kišinjeva je arhivirana, jer Crnu Goru sjutra veče čeka najveći spektakl - utakmica protiv Engleske pod Goricom.

Znajući da su “sokoli” lideri grupe nakon pet kola, naredni meč ima i veliki takmičarski značaj. Utakmica sa fudbalskom velesilom jedna je od pet do kraja kvalifikacija u kojima će naša reprezentacija tražiti šansu da ostvari snove o plasmanu na Svjetsko prvenstvo.

"Mnogo se lakše diše nakon Moldavije, pogotovo poslije teške utakmice i terena, teškog vremena, protivnika, pehova... Izdržali smo sve to i uzeli tri boda kako smo i planirali. Sada nam dolazi Engleska, a još kada bi nas vrijeme poslužilo da napravimo spektakl, odigramo dobru utakmicu protiv takvog protivnika. I naravno, da vidimo da li možemo da napravimo neki povoljan rezultat. To bi nam puno pomoglo u preostale četiri utakmice u kojima jurimo minimum 2. mjesto. Smatramo da bi i remi bio povoljan rezultat", rekao je Dejan Damjanović, napadač “sokola”.

Remi bi bio povoljan

On priznaje da bi i neriješen ishod bio povoljan...

"Sigurno, ostali bismo prvi, a potom imamo i Ukrajinu kod kuće u junu. Sve bi bilo u našim rukama barem kada je u pitanju bitka za baraž. A u slučaju da osvojimo tri boda u utorak, onda - da se polako pakujemo za Rio", kroz osmijeh je rekao Damjanović.

Selektor Branko Brnović je nakon meča u Kišinjevu duhovitim komentarom najavio da bi Crna Gora mogla da igra defanzivnije...

"Sve je moguće, a naravno - selektor je tu da odluči kako ćemo igrati. To “parkiranje autobusa” je malo defanzivnija taktika, ali sigurno da nećemo da se samo branimo, nismo takva ekipa. Možda ćemo malo više biti fokusirani na odbranu, možda treba početi malo obazrivije, a doći će neka šansa, dobri smo u napadu. Vjerujem da ćemo je iskoristiti i napraviti povoljan rezultat", kazao je napadač Seula.

Naša selekcija će biti oslabljena neigranjem Pekovića i Pavićevića, a na povredu se žali i Kasalica...

"Mislim da nismo odigrali nijednu utakmicu u najboljem sastavu, na to smo već navikli. Ali, ko bude igrao - sigurno je da će da izgara, nekima je ovo posljednja šansa u karijeri da odu na neko veliko takmičenje", dodao je Damjanović.

U prethodnim kvalifikacijama Crna Gora je dva puta remizirala sa Engleskom, posljednji put u oktobru 2011. godine pod Goricom. Tada je bod donio plasman u baraž za Evropsko prvenstvo...

"Dva remija su stvarno veliki kapital. Oni nisu nešto ubjedljivi u ovim kvalifikacijama, nadam se da će takvi biti i u utorak. Pehovi nas prate, ali mislim da možemo da im se suprotstavimo na pravi način. Momci su pokazali da su lavovi na terenu, obećavam da će tako biti i ovog puta", poručio je Damjanović.

Vučinić i Jovetić su spremni... Vidiš li i sebe u startnoj postavi?

"Dosta se ljudi fokusiraju na njih dvojicu, od početka se to provlači i u štampi. Ekipa se fokusira na njih, a kada se još jedan igrač pojavi u napadu mnogo im olakšava akcije i otvaranje. No, biće kako odluči selektor. Spreman sam, osjećam se dobro, ne fali želje, motiva. Tu sam, šta god da odluči selektor".

Ukazaće se šansa u napadu

Damjanović je na interesovanje predstavnika “sedme sile” komentarisao štopere Albiona Smolinga i Leskota...

"Oni igraju za Siti i Junajted, šta više da pričamo. Možda nisu dvojica najboljih u njihovoj reprezentaciji, ali sigurno da imaju kvalitet. Ali, dobri smo u ofanzivi, a ukoliko se bude napravila neka dobra akcija i šansa, vjerujem da ćemo je iskoristiti".

I Damjanovića je rastužila vremenska proznoga odnosno činjenica da se najavljuje velika kiša za naredne dane...

"Katastrofa, ali kako nama tako i njima. Oni nisu navikli na ovakve terene, u Engleskoj je to prilično dobro", odgovorio je Damjanović.

Crna Gora je trenutni lider, ali Damjanović ne ostavlja dilemu kome pripada uloga favorita.

"Nismo favoriti, iako smo prvi. Oni su favoriti, ali sam siguran da mi imamo znanja, želje i kvaliteta da im se suprotstavimo i da napravimo dobar rezultat. Ne vjerujem da će bilo ko reći da smo mi favoriti. Oni su igrački bolji, imaju veći izbor fudbalera koji nastupaju u jačim klubovima i igraju kvalitetnija takmičenja. Ali, svi igramo fudbal, svi trče, svi mogu da naprave rezultat. Treba nam malo sreće, ali imamo i navijače".

Snaga leži u kolektivu

Štoper Miodrag Džudović bio je prilično oprezan u uvodnom izlaganju pred jučerašnji trening na stadionu pod Goricom...

"Očekuje nas težak meč, Engleska je favorit u grupi. Pokušaćemo prije svega da damo sve od sebe i odigramo dobar meč. Treba da pokušamo prije svega da se ne obrukamo. Svi treba da smo čvrsto na zemlji, svi znamo ko je Engleska, znamo kakva je reprezentacija. Nije nas ponijelo to što smo prvi u grupi. Spremamo se ozbiljno", kazao je Džudović.

Selektor je najavio defanzivnu varijantu...

"Engleska više juri rezultat nego mi. Nama više odgovara da igramo na kontre, polukontre... Sve nam ide naruku", dodao je defanzivac “sokola”.

Na posljednjem meču sa Engleskom pod Goricom Vejn Runi je isključen jer je šutnuo Džudovića. Napadač Mančester junajteda zbog toga je propustio dva prva meča na Evropskom prvenstvu. A zbog toga je Džudović i dalje veoma interesantan engleskim medijima...

"Uopšte ne razmišljam o tome. To je samo bio trenutak njegove slabosti, nije bilo nikakve namjere. Sve misli podređene su rezultatu reprezentacije", odgovorio je fudbaler Spartaka iz Naljčika.

Džudović bi objeručke prihvatio remi... "To bi bio pozitivan rezultat za nas. Daj bože da bude tako".

Iskusni štoper je potom pobrojao i nedostatke rivala...

"Englezi imaju dosta problema sa timom, sa povredama. Ali, oni imaju mnogo kvalitetnih igrača koji godinama igraju u Premijer ligi, tako da se problemi neće mnogo odraziti na njihovu igru. Sigurno da će im biti teško da igraju pod Goricom posebno zbog atmosfere kakva je u posljednje dvije godine na našem stadionu. Navijači su nam 12. igrač".

Ofanzivci su im brzi...

"Jesu, biće teško. Teško im se suprotstaviti, sve se svodi na kolektivnu igru ne samo posljednje linije već čitavog tima. Ne treba da nas ponese želja da napravimo dobar rezultat. U prošlom meču smo gubili sa 2:0, bilo je izuzetno teško, ali spasio nas je gol u finišu prvog poluvremena. Biće teško vrijeme, specifična utakmica. Tek ćemo da vidimo kakva će biti taktika, kako će selektor sve postaviti. Jasno je da su oni izuzetno kvalitetni, da imaju potencijal - brze napadače, krila. Vidjećemo, pokušaćemo da ih zaustavimo", zaključio je Džudović.

Galerija

Bonus video: