Danijel Subašić je večeras mogao sve: "Vatreni" preživjeli Dansku, sada je na redu Rusija

"Vatreni" idu u četvrtfinale, sastaće se sa Rusijom 7. jula u Sočiju, nakon paklene utakmice protiv Danaca koju su obilježili golmani Danijel Subašić i Kasper Šmajhel
174 pregleda 21 komentar(a)
Mundijal u Rusiji Hrvatska, Foto: Reuters
Mundijal u Rusiji Hrvatska, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 21:03h

Jedan favorit (Španija) nakon penala danas je eliminisan, ista ta lutrija večeras je bila talična Hrvatskoj.

"Vatreni" idu u četvrtfinale, sastaće se sa Rusijom 7. jula u Sočiju, nakon paklene utakmice protiv Danaca koju su obilježili golmani Danijel Subašić i Kasper Šmajhel.

Zaustavili su po tri jedanaesterca, ali junak je čuvar mreže Hrvata, koji je sva tri odbranio u penal seriji - zaustavio je udarce Eriksena, Kro-Delija i Nikolaja Jorgensena.

Na kraju, Hrvati su slavili sa 4:3, pošto je u 120 minuta borbe rezultat bio 1:1.

Pred više od 40 hiljada navijača u Nižnjem Novgorodu Danska je povela u 1. minutu preko Matijasa Jorgensena, ali je već u 4. izjednačio Mandžukić.

Od tog trenutka su obje ekipe bile spremne na borbu do iznemoglosti, a u 116. je Modrić mogao da riješi sve.

Njegov penal, koji je iznudio Rebić, odbranio je Šmajhel i najavio žestok finiš.

Modrić je kasnije matirao golmana Lestera, a pored njega sigurni su bili i Kramarić i Rakitić, koji je posljednji šutirao.

Kod Danaca, jedino su pogodili Kjer i Kron-Deli - bilo je to premalo protiv tako raspoloženog Subašića.

Hrvatska tako nastavlja put na Mundijalu. Vjerovalo se da se "crta" četvrtfinale sa Španijom, ali je timu Zlatka Dalića sada na putu ka polufinalu domaćin Rusija...

"Zaslužili smo, iako je bilo teško i za gledati, a ne igrati. Ulog je bio četvrtfinale, očekivali smo tvrdu utakmicu. Nismo se najbolje snašli kod prekida Danske... Izvukli smo utakmicu, presrećni smo, idemo dalje. Čeka nas Rusija, a ja sam ranije rekao da nismo došli ovdje da prođemo grupu, već da uradimo velike stvari", rekao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

HRVATSKA - DANSKA 1:1 - NAKON PENALA 3:4

Nižnji Novgorod - Stadion "Nižnji Novgorod". Gledalaca: 40.851. Sudija: Nestor Pitana (Argentina). Strijelci: Mandžukić u 4. za Hrvatsku, Matijas Jorgensen u 1. minutu za Dansku. Žuti karton: Matijas Jorgensen (Danska).

Hrvatska: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (81. Pivarić), Rakitić, Brozović (71. Kovačić), Rebić, Modrić, Perišić (97. Perišić), Mandžukić (108. Badelj).

Danska: Šmajhel, Kjer, Kristensen (46. Šene), M. Jorgensen, Dalsgard, Eriksen, Dilejni (98. Kron-Deli), Knudsen, Poulsen, Brajtvajt (105. Sisto), Kornelijus (66. N. Jorgensen).

Bonus video: