De Rosi i Zarate, deceniju kasnije: Nekad ljuti rimski rivali, sad saigrači u Boki

De Rosi i Zarate su nekada bili protivnici u Rimu, u ovoj sezoni će igrati zajedno u Buenos Ajresu
1788 pregleda 0 komentar(a)
Nekada rivali, sada saigrači: De Rosi i Zarate, Foto: Ilposticipo.it
Nekada rivali, sada saigrači: De Rosi i Zarate, Foto: Ilposticipo.it
Ažurirano: 26.07.2019. 16:07h

Šta je 10 godina u fudbalu? Mnogo vremena, skoro čitava karijera.

Ne i u slučaju Danijelea de Rosija, kome je decenija tek polovina aktivnog igranja, koje još nije završeno, kako se činilo, iako su američki vlasnici Rome “otjerali” još jedan simbol kluba iz Vječnog grada, nakon Franćeska Totija.

De Rosi je odlučio da odigra barem još jednu sezonu, nije želio da igra u Italiji protiv svoje Rome, pa je izabrao Boku juniors.

Jučerašnji doček navijača u Buenos Ajresu bio je veličanstven. Djelimično je promijenio boju dresa, ostala je žuta, dok je crvenu boju Rome zamijenio plavom Boke.

A u Boki će De Rosi, voljom sudbine, igrati protiv nekadašnjeg ljutog rivala na terenu u gradskom derbiju, Maura Zaratea, koji je prije deceniju nosio dres Lacija.

Interesantno, tog 11. aprila 2009. godine, iako protivnici, De Rosi i Zarate su imali priliku da se raduju postignutim golovima. Na kraju je mnogo srećniji bio Zarate jer je Lacio dobio taj derbi sa 4:2.

Kao i svaki rimski derbi, i taj duel je bio pravi gradski okršaj, pun tenzija, jer su po završetku prvog poluvremena isključeni trener Rome Lućano Spaleti i sportski direktora Lacija Igli Tare, dok je Lacio meč završio sa 10 igrača (isključen Matuzalem), a Roma sa devet (Mekses, Panući).

Tog dana je De Rosi postigao gol za Romu za trenutnih 3:2, koji u rezultatskom smislu nije ništa značio “vučici”. Ali jeste za De Rosija, kome je to bio prvijenac u gradskim derbijima. A ko je postigao jedan od golova za Lacio? Upravo jedan napadač, koji će italijanskom vezisti biti saigrač ove sezone - Zarate. Argentinski napadač je u 4. minutu “odapeo” sa preko 20 metara i matirao Donija za 2:0 u tom meču. To je, takođe, bio prvi gol Zaratea u rimskom derbiju, ali, za razliku od De Rosija, i posljednji. A De Rosi je tada zaradio žuti karton zbog protesta prilikom gola Zaratea.

Ko zna, možda će se De Rosi i Zarate pod nebom Buenos Ajresa prisjetiti pomenute utakmice. U svakom slučaju, djeluje fudbalski romantično da je sudbina htjela da u istom dresu spoji bivšeg idola navijača Lacija i jednog od simbola Rome, i to na drugom kontinentu...

Bonus video: