De Rosi najplaćeniji igrač u Seriji A

Na drugom mjestu je argentinski napadač iz Napolija Gonsalo Iguain koji ima za milion manju platu od De Rosija, ali i za pola miliona veću od 34-godišnjeg golgetera iz Intera Dijega Milita
2 komentar(a)
De Rosi, Foto: Beta AP
De Rosi, Foto: Beta AP
Ažurirano: 10.09.2013. 19:59h

U Italiji već nekoliko sezona nema igrača koji uzima ogroman novac, poput recimo zvijezda u Real Madridu, Barseloni ili Čelziju, pa su mediji na Apeninima krenuli u lov na priču - koji fudbaler u Seriji A godišnje zaradi najviše...

I saznanje je pomalo iznenađujuće - prvi na listi najplaćenijih je Danijele de Rosi, zamjenik kapitena u Romi čija je neto zarada šest i po miliona eura.

Na drugom mjestu je argentinski napadač iz Napolija Gonsalo Iguain koji ima za milion manju platu od De Rosija, ali i za pola miliona veću od 34-godišnjeg golgetera iz Intera Dijega Milita.

Argentinci dominiraju na listi, pa slijede Esteban Kambjaso (Inter) i Karlos Teves (Juventus), koji zajedno sa Franćeskom Totijem dijele četvrto mjesto sa zaradom od 4,5 miliona.

Mario Gomes će u prvoj sezoni u Fiorentini zaraditi 4,25 miliona, a legenda Juventusa Đianluiđi Bufon i Milanov as Mario Baloteli primaju četiri, isto koliko i povratnik u Italiju Kaka, njegov saigrač iz dresa "rosonera" Filip Mekses i Marko Borijelo (Roma).

U drugu kategoriju najbolje plaćenih spadaju Andrea Pirlo i Arturo Vidal (3,5), Marek Hamšik, Najdžel de Jong (tri), Miroslav Klose (2,1)...

Italijanski mediji napominju i da supertalentovani vezista Juventusa Pol Pogba prima "samo" milion u Torinu, a da manje od njega godišnje zarade Antonio Kandreva u Laciju (900 hiljada), Huan Suniga u Napoliju (800) i Fiorentinin dribler Huan Kvadrado (600).

Dakle, samo 12 fudbalera u Seriji A zarađuje četiri ili više miliona eura po sezoni, ali je to skromno za ostale lige, konkretno Premijer ligu.

Samo u jednom engleskom klubu, i to Čelziju, takvom platom može da se pohvali čak 13 igrača.

Bonus video: