Debakl Arsenala, poraz Lestera, raspad Junajteda

Lester poražen poslije 10 kola, a Arsenal propustio priliku da preuzme prvo mjesto. Čelsi samo 2:2 sa Votfordom, Junajted doživio treći uzastopni poraz u prvenstvu, četvrti računajući i Ligu šampiona, što se nije dogodilo od 1961. godine
0 komentar(a)
Benteke, Foto: Reuters
Benteke, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2015. 21:52h

Arsenal je imao lijepu priliku da iskoristi poraz Lestera i preuzme prvu poziciju na tabeli - umjesto toga doživio je debakl od Sautemptona (4:0).

Ekipa Ronalda Kumana je pred 31,699 gledalaca na "Sent Meriju" prekinula seriju "tobdžija" od tri vezana poraza, ali i svoju negativnu seriju od pet mečeva bez pobjede, ostvarivši prvi trijumf još od 7. novembra.

Martina je bombom sa 25 metara načeo mrežu Petra Čeha u 19. minutu, da bi se u nastavku izigrao dvostruki strijelac Šejn Long. Upisao se i Fonte, a mogao je i Van Dijk, kome je gol poništen...

Impresivna serija Lestera od deset mečeva bez poraza je završena - lider je pao na "Enfildu", a Liverpul slavio nakon tri sušna kola, u kojima je osvojio samo bod.

Tim Jirgena Klopa igrom je deklasirao "lisice", rezultat i ne pokazuje koliko je domaćin bio bolji rival. Jedan gol je presudio - postigao ga je Kristijan Benteke, koji je pogodio poslije šest utakmica.

Koliko je Lester bio nemoćan govori i to da je Klaudio Ranijeri zamijenio najbolje igrače - Vardi je izašao u 69, a Marez u 80. minutu.

"Važna pobjeda, nakon četiri negativna rezultata, ali je važnije od svega što je ova ekipa pokazala da može puno, uprkos brojnim sumnjama", kazao je Jirgen Klop.

Profitorao je Mančester siti, koji je deklasirao Sanderlend (4:1), ali su porazi Lestera i Arsenala još značajniji za Pelegrinijev tim. Već nakon 20-ak minuta bilo je 3:0, moglo je i ubjedljivije da Boni nije promašio penal.

A Gus Hidink osvojio je samo bod na povratku na klupu Čelsija - samo 2:2 protiv Votforda.

Dijego Kosta doveo je Čelsi u vođstvo, Dini i Igalo preokrenuli, a Košta poravnao drugim golom, prije nego što je Oskar uprskao stvar i sa bijele tačke šutirao visoko preko gola.

"Rezultat je realan, iako smo na kraju imali penal, ali ne zaboravite kakve Votford ima rezultate u posljednje vrijeme", diplomatski je objasnio Hidink.

Još jedan žestok šamar, možda i posljednji na klupi Mančester junajteda, doživio je Luis van Gal - njegov tim izgubio je 2:0 od Stouka.

To je treći vezani poraz "đavola", četvrti računajući i Ligu šampiona. U posljednjih pet rundi Premijer lige Junajted je osvojio samo dva boda.

Bilo bi pravo čudo da Van Gal do početka 2016. godine zadrži mjesto na klupi.

"Ovo je sada veliki pritisak. Uradio sam sve što mogu, ali pritisak će biti veći i veći u svakom narednom meču. Teško mi je, znam da su sve oči uprte u mene. Moram da se nosim sa tim, ali važnije je da se fudbaleri izbore, jer oni moraju da igraju bolje", rekao je Van Gal.

Poruke Van Galu preplavile su društvene mreže. Gari Lineker se unaprijed izvinio Holanđaninu za sve što će reći u emisisiji na BBC-ju, Dvajt Jork je na Tviteru objavio da je bilo "tužno gledati Junajted", a Rio Ferdinand da je ovakav Junajted i očekivao "što je najgore od svega".

"Imao sam veliku podršku čelnika kluba, imam podršku igrača, ali ponovo smo poraženi, tako da je riječ o novoj situaciji. Znam kako se navijači osjećaju i šta većina misli. Razumijem ih, izgubili smo četiri meča u nizu", kazao je Van Gal.

Iako je samo dan ranije kazao da igrači imaju maksimalno povjerenje u trenera, Vejn Runi je počeo na klupi (ušao na poluvremenu umjesto Depaja), a Van Galov tim ponovo bio bespomoćan i bezopasan u napadu.

Stouk je, s druge strane, bio produktivan.

U 19. minutu, Glen Džonson je asistirao Bojanu Krkiću za vođstvo.

Sedam minuta kasnije pogodio je i Marko Arnautović, snažnim i preciznim udarcem sa 25 metara, pa je Stouk na svom terenu savladao i drugu ekipu iz Mančestera - 5. decembra bio je bolji od Sitija 2:0.

Everton je srušio Njukasl na "Sent Džejms parku", i to na kakav način - golom nekadašnjeg talenta Mančester junajteda Toma Kleverlija u posljednjim sekundama sudijskog dodatka.

Rezultati

Aston Vila - Vest Hem 1:1

Aju 62. (penal) - Kresvel 45+2.

Bornmut - Kristal Palas 0:0

Čelsi - Votford 2:2

Dijego Košta 32, 65. - Dini 42. (penal), Igalo 56.

Liverpul - Lester 1:0

Benteke 63.

Mančester siti - Sanderlend 4:1

Sterling 12, Ture 17, Boni 22, De Brujne 54. - Borini 59.

Svonsi - Vest Bromvič 1:0

Ki Sung 9.

Totenhem - Norič 3:0

Kejn 26, 42. (penal), Kerol 80.

Stouk - Mančester junajted 2:0

Krkić 19. Arnautović 26.

Njukasl - Everton 0:1

Kleverli 94.

Sautempton - Arsenal 4:0

Martina 19, Long 55, 90+2, Fonte 69.

Bonus video: