Derbi Italije za sve ukuse

Inter protiv Juventusa u derbiju 7. kola Serije A - lider i izazivač napada osmostrukog šampiona Serije A
3382 pregleda 0 komentar(a)
Škrinjar i Galjardini u duelu sa Ronaldom, Foto: Beta/AP
Škrinjar i Galjardini u duelu sa Ronaldom, Foto: Beta/AP

Apenini podrhtavaju pred duel Intera i Juventusa u derbiju 7. kola Serije A, najavljuje se bombastičan okršaj, meč koji ne može da riješi pitanje oko Skudeta, ali koji bi mogao da nagovijesti kako će se odvijati šampionat.

Jer, Inter je i prije početka sezone proglašen za najvećeg izazivača Juvea, osmostrukog uzastopnog prvaka, a da tim Antonija Kontea posjeduje snagu da juri Skudeto može da se zaključi i iz šest dosadašnjih utakmica u Seriji A koje je pobijedio. Trijumfovao je i dominirao u pet od tih šest, jedino je na prave probleme naišao protiv Lacija u 5. kolu kojeg je savladao 1:0...

Juventus je na dva boda zaostatka u odnosu na lidera, izgubio ih je na gostovanju Fiorentini (0:0).

Konte - legenda koja sada želi da "uništi" Juve

Konte je jedna od ikona Juventusa, čovjek koji je kao igrač i kao trener „stare dame” osvojio dvadesetak trofeja, a sada je najveći adut „nerazura”.

"Inter i Juve su pokazali najviše do sada, zato i drže prva dva mjesta, ali suludo je pričati o borbi za Skudeto nakon svega šest kola. Fokusirajmo se na teren koji će pokazati dosta toga, ali ovo je samo jedan meč u nizu", rekao je Konte pred Derbi Italije.

Nikada u trenerskoj karijeri nije pobijedio Juventus vodeći Bari, Atalantu, Sijenu...

"Šta je bitno u derbiju? Moramo posjedovati sve ono što smo pokazali u većini mečeva ove sezone - veliku želju, hrabrost i entuzijazam", kaže Konte.

Da li je Inter dostigao nivo Juventusa ili koliko mu je blizu - to u ovom trenutku zanima italijansku fudbalsku javnost, koja priželjkuje spektakularnu sezonu.

"Juve je postavio standarde u italijanskom fudbalu, mi radimo sve da ih dostignemo. Meč sa Barselonom u Ligi šampiona nam je pokazao neke stvari, mislim da znamo šta treba da uradimo da budemo na vrhunskom nivou. Pred nama je još jedan veliki ispit, ali spremni smo za njega", ističe Konte.

Italijanski mediji su se potrudili da dodatno podignu tenziju pred derbi, pa podsjećaju na reakcije navijača Juventusa koji su preko društvenih mreža tražili da Konteova zvijezda na "Stazi slavnih" u sklopu stadiona u Torinu bude uklonjena jer je postao trener omraženog Intera.

"Iskreno, žao mi je što se tome uopšte pridaje važnost i što je Andrea Anjeli (predsjednik Juvea) izašao u javnost da me brani. To nije bilo potrebno. Ne želim da razmišljam o grupici navijača, ako tako mogu i da se nazovu", grmio je Konte.

Da li je Sari minus za šampiona?

Juve ima slabe tačke ove sezone - odbrana se traži u odsustvu povrijeđenog Đorđa Kjelinija, Matajs de Liht još nije pokazao potencijal zbog kojeg je doveden... Ipak, Juventus je provjereni šampion, a Mauricio Sari mora da dokaže da je dovoljno ozbiljan trener da ne uprska sa timom koji je navikao na titule.

"Odigraćemo derbi, a onda nas čeka još 31 meč - kako onda da u ovom trenutku mislim o tituli?", pitao je novinare Sari i dodao:

"Poštujem Kontea i njegov rad, dokazao se gdje god je bio. Ipak, ne mogu da pričam o ovom meču kao o duelu Antonija i mene, jer je derbi Inter - Juventus nešto mnogo važnije. Juve favorit? Ne bih rekao, Inter je jak, ima balans i veoma je opasan ako nametne svoj ritam", zaključio je Sari.

Konteova jedina dilema pred derbi je da li će Romelu Lukaku biti 100 odsto spreman, a italijanski mediji navode da je Sari odlučio da odbranu protivnika, koja je u šest kola primila samo gol (od Kaljarija) napadne tandem Kristijano Ronaldo - Gonsalo Igurain.

Vučinić: Konte je poseban trener

Mirko Vučinić je sa Juventusom osvojio tri titule prvaka Italije, sva tri sa Antonijom Konteom na klupi. Legendarni crnogorski napadač, dakle, dobro zna ko sada vodi Inter.

"Konte je poseban trener, ličnost koju igrači prate. Mislim da niko tako ne priprema utakmice kao on, praktično vam unaprijed kaže šta će da se dogodi na terenu. Zato smo uvijek bili spremni na sve", rekao je Vučinić za "Gazetu delo sport" i dodao:

"Derbi može da bude ključan kada je samopouzdanje oba tima u pitanju. Ova situacija me podsjeća na 2011. godinu pred duel Milana i Juventusa. Inter je sada na sličnom nivou kao taj Juve", istakao je Vučinić.

I sam Vučinić je prije skoro šest godina, u januaru 2014. bio na korak od Intera, ali je milanski klub tada pod pritiskom navijača u posljednjem trenutku stopirao trampu po kojoj je Fredi Guarin trebalo da ode u Juve.

Bonus video: