Derbi (ni)je za titulu, možda bude onaj u posljednjem kolu

Danas svi mečevi 27. kola Telekom 1. CFL. Veliki derbi Sutjeska - Budućnost (16.30), sat ranije igraju Petrovac - OFK Titograd, Lovćen - Zeta, Rudar - Iskra i Mornar - Grbalj
1343 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Božović (Sutjeska) i Stefan Milić (Budućnost) na jesenjem duelu pod Goricom, Foto: Savo Prelević
Bojan Božović (Sutjeska) i Stefan Milić (Budućnost) na jesenjem duelu pod Goricom, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.04.2019. 11:24h

Šampion neće biti odlučen nakon današnjeg, 40. prvenstvenog sudara Sutjeske i Budućnosti u samostalnoj Crnoj Gori (16.30, TV Arenasport), ali bi obračun kraj Bistrice mogao da odredi smjernice pred posljednji od četiri kruga prvenstva.

I da ponudi odgovore na neka pitanja koja su se aktivirala u proljećnoj polusezoni. Na primjer - ima li silovit start Budućnosti (šest pobjeda na sedam mečeva, 23 postignuta gola) zaista šampionski prizvuk? Pravi li odbrana Sutjeske novu šampionsku seriju, nakon četiri vezana meča bez primljenog gola? Mogu li Nikšićani i protiv Budućnosti da odigraju onako rutinski i pragmatično, kao nedavno u derbijima protiv Titograda i Zete (dvije pobjede po 1:0)? Mogu li napadači Budućnosti da od starta stave Nikšićane na muke, kao skoro sve rivale u prethodnih sedam kola?

Kako god, derbi neće odlučiti prvaka - jasnija slika formirala bi se samo u slučaju trijumfa Sutjeske, koja bi otišla na velikih osam bodova prednosti. Remi bi zadržao, a pobjeda Budućnosti poptpuno vratila neizvjesnost, koja bi mogla da traje do posljednjeg kola - do novog okršaja Budućnosti i Sutjeske, 25. maja pod Goricom, tada, možda - bukvalno za titulu.

BOŽOVIĆ: I DA POBIJEDIMO, NEĆEMO SE USPAVATI

Za Bojana Božovića, napadača Sutjeske, današnji crnogorski derbi nije odlučujući, ali jeste jako značajan...

- Bitan meč, koliko nama toliko i njima, ali biće još značajnih utakmica - što sa drugim rivalima, što između nas. Ovo je samo jedna od onih, velikih prepreka, koje nas čekaju na tom putu - istakao je Božović.

Sutjeska ulazi u derbi sa pet bodova više od Budućnosti, što možda bude i neka psihološka prednost, ali ne mora da znači jer su izabranici Nikole Rakojevića imali prije četiri dana i sedam bodova viška.

- Bilo je sedam, pa pet, pa sedam, sada je opet pet, ali mi se trudimo da nas ne remete te promjene. Uvijek smo gledali samo sebe, trudili se da odigramo što bolje, da se skoncentrišemo na teren. Vjerujem da će nam to pomoći da uđemo mirnije u meč i protiv direktnog konkurenta za prvo mjesto.

Božović poštuje Budućnost:

- Dobra su ekipa, igrački i pojedinačno, a u drugoj polusezoni su pokazali da i kao kolektiv mogu da budu jako dobri. Mislim da se sastaju ekipe sličnih kvaliteta i utakmica će biti idealna prilika za nas da se izmjerimo, da vidimo koliko možemo.

Sutjeska igra tvrdo, prima malo golova, ali to ništa ne mora da znači, smatra iskusni napadač:

- Ne mislimo da smo nepobjedivi, kao što ne mislimo da bismo pobjedom već bili prvaci. Ne bis se zanosili, opet bi išli meč po meč. Kakav god bio ishod, mi nastavljamo mirno. Vjerujem da je ta stabilnost naš najveći kvalitet - dodaje Božović.

BRNOVIĆ: SUDAR STILOVA

U prvom dijelu sezone Sutjeska je golovima iz prekida srušila Budućnost kraj Bistrice (2:1), a prednost stečenu u direktnom duelu sačuvala je i pod Goricom (1:1).

Da bi napravila preokret na vrhu, da bi osvojila titulu, Budućnost mora da pobijedi Sutjesku, a danas je prva šansa.

- Znamo šta hoćemo, znamo šta možemo, u svaku utakmicu ulazimo sa ciljem da osvojimo tri boda, tako će biti i ovoga puta - kaže trener Budućnosti Branko Brnović.

- Dobro se poznajemo, teško neko može nekog da izenadi, ali ipak mislim da postoje neke sitne stvari gdje možemo da napravimo prevagu. Spremni smo, daćemo sve od sebe, nadam se da će to biti dovoljno da osvojimo tri boda kojim bi prvenstvo bilo jako interesantno.

Duel kraj Bistrice Brnović je opisao i kao sudar dva različita stila.

- Sutjeska je mnogo jaka, sa nekoliko bivših reprezentativaca, Giljenom, Jankovićem, Ćetkovićem... Jaki su pozadi, igraju tvrdo, na rezultat, a opasni su iz prekida. Čeka nas sudar stilova - mi smo ekipa koja juri i pokušava da postigne što više golova, oni su ekipa koja čeka protivnika - dodaje Brnović.

Od ostalih mečeva 27. kola izdvaja se duel za Evropu - petoplasirani Petrovac dočekuje trećeplasirani Titograd, kao i duel za izbjegavanje baraža za opstanak, u Pljevljima gdje Rudar čeka Iskru.

Dva meča igraju se u Podgorici, na neutralnim terenima - Lovćen - Zeta na stadionu Koma, Mornar - Grbalj na kampu FSCG.

Bonus video: