Dešan: Spremni smo i da pomjeramo planine

"Da li sam ponosan? Srećan sam što smo u finalu, ali sada niti želim da osjećam, niti osjećam ponos. Nije vrijeme za to, sačekajmo. Nismo još ništa uradili", rekao je Pol Pogba
2 komentar(a)
Pol Pogba Francuska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Pol Pogba Francuska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2018. 18:04h

Francuska je 1998. godine zaustavila Hrvatsku na putu ka finalu, golovima Lilijana Tirama je slavila u polufinalu, kasnije je i osvojila titulu, do sada jedinu na svjetskim prvenstvima.

Drugoj su nikad bliže...

"Imamo grupu igrača koja posjeduje takvu snagu da bi mogla da pomjera planine", bio je slikovit selektor "trikolora" Didije Dešan.

Francuska nije izgubila na SP do sada (nije, istina, ni Hrvatska), a Dešanov tim je redom pobjeđivao Australiju, Peru, imao je i remi sa Danskom, a onda i Argentinu, Urugvaj i u polufinalu Belgiju.

"Došli smo na korak od svjetske titule, ali taj korak nije mali. Imamo još dosta posla. Ipak, mislim da sami krojimo svoju sudbinu i da ćemo se u finalu pitati", optimista je Dešan.

Francuzi su šesta reprezentacija koja ima tri ili više finala SP. Ušli su u društvo Njemačke (osam), Brazila i Italije (po šest), Argentine (pet) i Holandije (tri).

"Sva istorija se svodi na to da li imate trofeje ili nemate. Ko će pričati o finalu ako ga izgubimo? Niko", dodao je selektor Francuske.

Sličan komentar je imao i Pol Pogba, jedan od lidera generacije:

"Da li sam ponosan? Srećan sam što smo u finalu, ali sada niti želim da osjećam, niti osjećam ponos. Nije vrijeme za to, sačekajmo. Nismo još ništa uradili", rekao je vezista Mančester junajteda.

Francuska ima pet strijelaca na Mundijalu, od čega su trojica defanzivci - pored napadača Antoana Grizmana i Kilijana Mbapea, pogađali su i Samuel Umtiti, Rafael Varan i Benžaman Pavar.

Posljednji put kada su odbrambeni igrali pogodili tri ili više puta, Francuska je bila na tronu - 1998. godine, a mrežu su tresli Biksente Lizarazu, Loran Blan i Tiram.

Bonus video: