Didije Dešan - rođeni šampion!

Dešan je treći čovjek u istoriji koji je postao prvak svijeta i kao igrač i kao trener - poslije Marija Zagala (Brazil) i Franca Bekenbauera (Njemačka)
157 pregleda 1 komentar(a)
Didije Dešan Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Didije Dešan Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2018. 18:16h

Didije Dešan je pobijedio sve i svakog - pokorio je fudbalsku planetu, ali i učinio da cijela Francuska slavi nacionalni fudbalski tim.

Slavi sada 49-stručnjaka iz Bakona isti onaj dio nacije, a nije mali, koji je upravo selektora proglasio za neku vrstu "stranog tijela", počev od kritika na račun igre, pa i atmosfere koja je kreirana unutar i oko nacionalnog tima...

Dešan je jednostavno u njihovim očima bio kriv za sve, čak su ga i pred Mundijal u Rusiji pitali da li će Zinedin Zidan biti selektor kada on napusti klupu.

"Zidan će biti selektor. Naravno da hoće, to je prirodno", odgovorio je mirno Dešan.

Zašto na SP nije bilo Adrijena Rabioa, Kingslija Komana, Aleksandra Lakazeta, Antonija Marsijala... Samo su neka pitanja koja je javnost postavljala selektoru.

"Vodim u Rusiju najbolji tim i ja za njega odgovaram", poručio je kada je saopštio spisak.

A Zidan? On će vjerovatno morati još da čeka da se steknu uslovi za njegov dolazak, jer je Dešan zaslužio da u Francuskoj ima status poput božanstva. Ako ga već do sada nije imao, iako je zaslužio.

Jer, Dešan je legenda - istinska! To je isti onaj Dešan koji je kao kapiten podigao do danas jedinu "zlatnu boginju", na Svjetskom prvenstvu 1998. To je najmlađi kapiten u istoriji sa peharom pobjednika Lige šampiona - kada je to uradio sa Marsejom 1993. imao je 24 godine, osam mjeseci i šest dana.

To je isti onaj Dešan koji je u igračkoj karijeri osvojio dvije Lige šampiona (bio je najbolji i sa Juventusom s kojim je igrao tri finala), a malo je nedostajalo da to uradi i kao trener kada je 2004. vodio Monako.

Prije 14 godina je stigao do finala sa "kneževima", ali se na putu do istorijskoj trofeja ispriječio Porto koju je tada vodio Žoze Murinjo.

Dešan je i treći čovjek u istoriji koji je postao prvak svijeta i kao igrač i kao trener, poslije Marija Zagala (Brazil) i Franca Bekenbauera (Njemačka).

Kada je Francuska prije dvije godine kao domaćin Evropskog prvenstva poražena u finalu od Portugala, vjerovalo se da Dešan nije ispunio cilj i da će vjerovatno biti smijenjen. Fudbalski savez mu je, ipak, produžio ugovor. I pogodio...

"Prošlo je šest godina s Dešanom na klupi, a Francuska nema identitet. To me brine", istakao je neposredno pred Mundijal u Rusiji Erik Kantona.

Mjesec kasnije, Dešan bi sigurno imao šta da odgovori i na taj komentar, jer je njegova Francuska u Rusiji najviše od svega pokazala da ima - identitet.

Nije igrala lijepo, nije igrala atraktivno, niti je stvarala veliki broj šansi, ali isto tako u sedam utakmica nijednom nije bila inferiorna.

Na kraju je taj sistem u kojem svih 10 igrača u polju imaju obaveze i u odbrani i u napadu donio "zlatnu boginju", a zasluge uvijek idu - selektoru!

U ovom slučaju Dešanu, koji je usmjerio Pola Pogbu na pravi način, izmislio beka Benžamana Pavara, dao šansu Lukasu Hernandesu, učinio da Antoan Grizman i Olivije Žiru budu u službi najboljeg mladog igrača na SP Kilijana Mbapea...

Bonus video: