Diktatura Mančestera - Siti i Junajted za titulu?

Siti i Junajted vode u Premijer ligi nakon pet kola, izjednačeni na sve načine - po broju bodova (13), pobjeda (4), gol-razlikom (16:2). Razdvaja ih samo alfabet
5 komentar(a)
Murinjo i Gvardiola, Foto: Reuters
Murinjo i Gvardiola, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2017. 20:23h

Mančester siti i Mančester junajted vode na tabeli Premijer lige nakon pet kola.

Niko zasada ne može da prati tempo koji su nametnuli stari rivali iz španskih dana, Pep Gvardiola i Žoze Murinjo.

Siti i Junajted osvojili su najviše bodova (13), ostvarili su najviše pobjeda (po četiri, uz jedan remi). „Građani” i „crveni đavoli” najbolje napadaju (po 16 golova), a najbolje se i brane u cijeloj ligi (po dva primljena).

Dakle, potpuno su izjednačeni. Ono što ih trenutno razdvaja jeste engleski alfabet, iako su i tu izjednačeni na neki način (i jedni i drugi su Mančester!)

Siti je virtuelno prvi, jer je slovo C (City) treće po redu u alfabetu, a U (United), tek 21.

Ovo je trenutno važno samo za kladioničare (za one koji su, na primjer, odigrali ko će biti lider nakon pet kola), a ako bi se hipotetički dogodilo da timovi i na kraju sezone budu izjednačeni po svim parametrima, igrao bi se plej-of za titulu, na neutralnom terenu.

Iza mančesterskih rivala je šampion Čelsi, koji ima tri boda manje (10), slijedi Njukasl sa devet, Totenhem i Liverpul imaju po osam, Arsenal sedam...

Proteklog vikenda, Siti je dao šest golova na gostovanju Votfordu (6:0), da bi Junajted odgovorio snažno - 4:0 protiv Evertona.

I Siti i Junajted imaju moćne napadače - Aguero i Lukaku vode na listi strijelaca sa po šest golova.

"Ne, nisam ni na trenutak razmišljao o Sitiju. Mislio sam o Totenhemu, Čelsiju, Arsenalu i Liverpulu, jer su svi u ovom kolu izgubili bodove", kazao je Murinjo.

Ni Gvardiola neće o tituli:

"Najvažnije da trenutno igramo kako želimo".

Tek je početak sezone, i možda je rano za ocjene i prognoze, ali sa obje strane Mančestera, plave i crvene, stižu jake poruke. Izražene su na sve načine - pobjedama, načinom pobjeda, golovima, defanizivom.

Junajted i Siti dali su po 16 golova, a naredni najefikasniji tim u ligi (Liverpul) samo devet...

"Gledao sam utakmice Sitija i Junajteda, ali samo zbog toga što su bile zanimljive za gledanje. Nije moj posao da brojim bodove i kažem sebi 'OK, sada imaju toliko više od nas'. Očigledno je da su u dobrom stanju u ovom trenutku, ali sezona je ponekad takva. Sve dok ste 100 odsto usresređeni na svoj tim, sve dok ste željni pobjeda i bodova, ne razmišljate o drugim timovima", kazao je Jirgen Klop, trener Liverpula.

Da ovako moćan start mančesterskih timova ne mora, međutim, da značni puno, pokazala je prošla sezona.

Siti je u prvih pet kola imao pet pobjeda (gol-razlika 15:4), Junajted je takođe dobro otvorio sezonu, sa tri pobjede. Njihov međusobni okršaj u 4. kolu (Siti dobio 2:1 na “Old trafordu”) engleski mediji su nazvali „derbijem za titulu”.

Kako je bilo na kraju? Siti je završio 3, Junajted 7. na tabeli.

Bonus video: