Dinamo Zagreb kažnjen zbog rasizma

Podsjetimo, i protiv Crne Gore je pokrenut postupak za rasizam, kada je naša selekcija ugostila Englesku 25. marta
2047 pregleda 1 komentar(a)
Kontroverzna zastava na meču Dinamo Zagreb - Benfika, Foto: Index.hr
Kontroverzna zastava na meču Dinamo Zagreb - Benfika, Foto: Index.hr

Dinamo Zagreb će naredne dvije evropske utakmice igrati pred praznim tribinama "Maksimira" - drugi meč uslovno na period od dvije godine, između ostalog zbog rasizma, odluka je UEFA-e.

U prvom duelu osmine finala Lige Evrope, kada je hrvatski tim ugostio Benfiku 7. marta, kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo (CEDB) Evropskog fudbalskog saveza (UEFA) prijavilo je rasističko ponašanje dijela publike, ubacivanje predmeta na teren, blokirane prolaze na tribinama, kao i upotrebu pirotehnike.

Zagrebački klub dodatno je kažnjen novčanim iznosom od 20 hiljada eura zbog rasizma, a zbog ostalih prestupa sa 40.

Navijačka grupa Bad Blue Boysi su na sjevernoj tribini razvili zastavu na kojoj je pisalo "Blue Lions", a preko slova "o" bio je nacrtan keltski krst.

Dinamo nije prvi hrvatski klub koji je kažnjen zbog toga - slične mjere su bile preduzete i protiv Rijeke 2013, kada je susret sa Betisom obilježilo isticanje rasističkih simbola, pa je u meču sa Lionom, jedna tribina bila ispražnjena.

I tada je UEFA primijetila keltske krstove na Armadinim transparentima.

Zabrana isticanja keltskog krsta na snazi je u Rusiji, Njemačkoj i Italiji, osim ukoliko se ustanovi da nema nacističkih naznaka.

Podsjetimo, i protiv Crne Gore je pokrenut postupak za rasizam, kada je naša selekcija ugostila Englesku 25. marta.

Fudbalski savez Engleske je podnio prijavu evropskoj kući fudbala da su navijači crnogorskog tima na rasnoj osnovi vrijeđali tamnopute igrače gostujućeg tima.

Pored postupka za rasističko ponašanje, pokrenut je i postupak zbog upotrebe pirotehnike, ubacivanja predmeta na teren i nereda na tribinama.

Očekuje se da će odluka biti donijeta 16. maja.

Bonus video: