Dosije Ronaldo i tajna hotelske sobe: Šta je poznato, šta se ne zna i šta slijedi?

Otkada je 2003. godine izašao na veliku scenu Old traforda, Kristijano je u očima medija i navijača bio primjer profesionalca, fudbalska zvijezda, golgeter... A onda se, iznenada, pojavila Katrin Majorga, iz duboke anonimnosti i davne prošlosti
1577 pregleda 0 komentar(a)
Kristijano Ronaldo i Katrin Majorga u Las Vegasu 2009. godine, Foto: Printscreen
Kristijano Ronaldo i Katrin Majorga u Las Vegasu 2009. godine, Foto: Printscreen

Golovi, trofeji, novac... U pozadini naporan rad na treninzima i sebi...

Život Kristijana Ronalda, jednog od najboljih fudbalera i najpopularnijih sportista svijeta, izgledao je, do skoro, kao bajka...

I u Engleskoj, i u Španiji, mediji su sa poštovanjem izvještavali i o njegovoj privatnosti, čak ni nesvakidašnje roditeljstvo, ostvareno pomoću surogat-majke nepoznatog identiteta, nisu izazivali senzacionalističke natpise i naslove.

Jednostavno, od 2003. kada je izašao na veliku scenu Old traforda, on je bio isključivo fudbalska zvijezda, CR7, golgeter...

A onda se, iznenada, pojavila Katrin Majorga, iz duboke anonimnosti i davne prošlosti. Da li i mračne?

Njemački magazin “Der Spiegel” je krajem septembra prošle godine objavio ispovijest nekadašnje manekenke, koja sada ima 34 godine, i njenu priču iz junske noći 2009. da ju je slavni fudbaler, a tada nadolazeća zvijezda, silovao u hotelskoj sobi u Las Vegasu.

Otvoren je “dosije Ronaldo”.

ŠTA JE POZNATO?

Poslije skoro deset godina ćutanja, Majorga je izašla u javnost sa teškim optužbama.

Dokumenti koje je “Der Spiegel” objavio i koji su, dokazano je, autentični, pokazali su da je ona 2010. godine sklopila sporazum sa Ronaldovim advokatskim timom da za 375 hiljada dolara ćuti o tajni iz hotelske sobe “Palms Casino Resorta”...

Nakon što su zvanično podnijeli tužbu za silovanje, njeni advokati su podnijeli i psihijatrijski izvještaj da je u trenutku kada je potpisala sporazum o ćutanju bila u stanju smanjene uračunljivosti zbog trauma koje je doživjela.

Ronaldovi advokati su priznali autentičnost sporazuma, ali naglasili da “to ne znači priznanje krivice”. Policija Las Vegasa je, ubrzo nakon toga, saopštila da je ponovo otvorila istragu na osnovu njenih optužbi jer je silovanje, prema zakonima Nevade, krivično djelo koje ne zastarijeva.

U četvrtak su se pojavile i prve informacije o istrazi - policija je zatražila uzorak Ronaldovog DNK kako bi ga uporedila sa dokaznim materijalom koji, očigledno, posjeduje.

KO JE KATRIN MAJORGA?

Te 2009. godine bila je manekenka, koja je noćima radila kao “hostesa” u noćnim klubovima Las Vegasa.

Njen posao je bio da animira goste. Jedne večeri se našla u Ronaldovom društvu, a kasnije završila u njegovoj sobi...

Kasnije je radila kao učiteljica u osnovnoj školi, a za “Der Spiegel” je rekla da je dala otkaz kako bi se posvetila “borbi za pravdu”.

Katrin Majorga

Zastupa je poznata advokatska kancelarija “Stovall & Associates”.

ŠTA JE RONALDO KAZAO O OPTUŽBAMA?

Slavni fudbaler je demantovao da je izvršio krivično djelo.

- Ne želim da budem dio ove medijske farse. Mirno ću sačekati kraj istrage - naveo je Ronaldo.

Jedan od njegovih advokata Peter Kristijansen je rekao da je sve što se dogodilo 2009. godine “bilo apsolutno dobrovoljno”.

KAKVA JE PRAVNA PROCEDURA?

Nema sumnje da će proces biti dug, te da je sporazum koji je Majorga potpisala 2010. godine jak adut u Ronaldovim rukama.

Ako je validan, sporazum se tumači kao zaštita od klevete. Prvi korak Majorginog pravnog tima je da se sporazum poništi.

Tek tada je moguće pokretanje sudskog spora.

- Ovakvi sporazumi se obično ne poništavaju, mora da postoji zaista specifičan razlog da se to dogodi - naveo je Majkl Meken, profesor prava na Univerzitetu Nju Hempšajr.

ŠTA JE SA POLICIJSKOM ISTRAGOM?

Pravni stručnjaci tvrde da bi istraga koju je otvorila policija Las Vegasa mogla da napravi veće probleme Ronaldu nego tužba Katrin Majorge.

Na osnovu policijske istrage moguće je podizanje optužnice, ali je krajnje neizvjesno kakvi dokazi mogu da se pojave devet godina nakon navodnog incidenta.

Policija Las Vegasa je te sporne noći dobila poziv u kome djevojka prijavljuje silovanje iz hotela u kome su noć proveli Katrin i Ronaldo.

Portugalac je dao pisanu izjavu povodom toga, a “Der Spiegel” je objavio da postoje dvije verzije.

U prvoj, koju je dao u septembru, Ronaldo je rekao da je Majorga tokom seksualnog odnosa tražila da se zaustavi, a u drugoj, decembarskoj, tvrdi da nijednom “nije rekla ništa što bi moglo da se protumači kao odbijanje ponuđenog seksualnog odnosa”.

Za prvu “verziju”, objavljenu u medijima, Ronaldovi advokati tvrde da je falsifikovana.

KAKO JE AFERA UTICALA NA RONALDOVE SPONZORSKE UGOVORE?

Iako je riječ o škakljivoj temi, nijedan Ronaldov sponzor nije ni nagovijestio da razmišlja o prekidu saradnje sa njim.

“Nike”, “EA Sports”, “DAZN” i ostali su samo saopštili da “pomno prate razvoj situacije”.

Kakav će, međutim, biti epilog, znaće se u danima i mjesecima koji dolaze...

14 golova postigao je Kristijano Ronaldo u Seriji A ove sezone, u dosadašnjih 19 kola, i nalazi se na vrhu liste strijelaca, ispred Pjonteka iz Đenove (13) i Kvaljarele iz Sampdorije (12).

Afera vezana za navodno silovanje nije, dakle, previše uzdrmala Ronalda, makar kada su u pitanju njegove igre na terenu.

Od igrača koji nastupaju u “ligama petice” više golova od Ronalda dao je samo Leo Mesi (16), dok su Hari Kejn i Pjer-Emerik Obamejang pogađali u prvenstvu protivničke mreže isto koliko i Ronaldo - 14 puta. Četvrti je Mbape sa 13...

Bonus video: