Drama u Sarajevu, BiH pred suspenzijom!

Uefa porvrdila da će 1. aprila suspendovati Bosnu i Hercegovinu nakon što delegati Skupštine Nogometnog saveza BiH nisu usvojili novi Ustav
0 komentar(a)
bosna, Foto: Reuters
bosna, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2011. 20:20h

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak će biti izbačena iz kvalifikacija za EP, a suspenzija čeka i sve klubove koji steknu pravo za učešće u evropskim takmičenjima.

- Čekamo dodatne informacije, ali suspenzija automatski počinje 1. aprila - kazao je portparol Uefe.

Suspenzija će stupiti na snagu nakon što Skupštine Nogometnog saveza BiH na jučerašnjoj sjednici nije izglasala promjenu statuta, što su iz Uefe i Fife ultimativno zahtijevali.

Sporna je odredba po kojoj se Savez ima tročlano presjedništvo, a presjedavajući se mijenjaju svakih 16 mjeseci po etničkom ključu. Uefa je ponudila svoj statut sa samo jednim predsjednikom u četvorogodišnjem mandatu, što je, po očekivanju, glatko odbijeno.

- Svi iz Republike Srpske i Hrvatske su glasali protiv promjene statuta - rekao je novinarima u Sarajevu Sulejman Čolaković, jedan od članova tročlanog presjedništva.

Protiv novog ustava glasalo je 28 delegata, njih 22 su bili “za”, trojica su bila uzdržana, dok je jedan glas misteriozno nestao.

“Završilo se kako se i očekivalo. Grobari nogometa u BiH su izvojevali pobjedu i pokazali put kako treba raditi u daljem rušenju države i njenih institucija”, napisao je najtiražniji sarajevski list “Dnevni Avaz” nakon sjednice.

Uefa i Fifa naložili su usvajanje novog statuta do 1. aprila. Kako je teško očekivati da nešto može da se promijeni u naredna tri dana, suspenzija će petak automatski stupiti na snagu.

AFP piše da će Uefa na sjednici Izvršnog komiteta koja je zakazana za 6. jun bukvalno izbrisati Bosnu i Hercegovinu iz kvalifikacione grupe D, ali se to može dogoditi i ranije ukoliko se zakaže vanredna sjednica.

Samo glasanje u sarajevskom hotelu “Holidej in” ispraćeno je opštom drekom i galamom delegata, a zamalo nije došli

“Vašar se razilazi, grobari BiH nogometa su se razbježali. Ostaje nam da sačekamo 1. april i definitivnu suspenziju”, konstatova je “Dnevni Avaz” tokom praćenja sjednice.

Bosna i Hercegovina je u subotu u Zenici savladala Rumuniju sa 2:1 i stakla dobru poziciju da se dočepa baraža. Teško, međutim, da će dobiti priliku...

Bonus video: