Dresovi za EP 2012. sadrže toksične materije

Evropska organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) u dresovima fudbalera je pronašla velike količine teških metala i opasnih hemijskih supstanci, koje mogu da izazovu smrt...
4 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 13:30h

Samo dva dana pred početak Evropskog prvenstva fudbalsku javnost je potresao skandal, jer je Evropska organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) u dresovima fudbalera pronašla velike količine teških metala i opasnih hemijskih supstanci, koje mogu da izazovu smrt...

BEUC je objavio zastrašujuće rezultate istraživanja devet oficijelnih dresova u kojima će reprezentacije igrati u POljskoj i Ukrajini i, kako se ističe, svi dresovi bi trebalo momentalno da budu povučeni iz upotrebe, jer mogu ozbiljno da naruše zdravlje fudbalera i navijača.

Navodi se da su najopasniji dresovi Holandije, Njemačke i Španije, koji sadrže nekoliko toksičnih materija u granicama iznad dozvoljenog.

Takođe, Poljaci će igrati u opremi koja sadrži veliku količinu kalaja, koji može da bude fatalan po nervni sistem, dok je italijanska prepuna nonilfenola, supstance opasne po endokrini sistem.

"Podaci do kojih smo došli su šokantni! Ispitivali smo devet dresova učesnika Eura i našli 62 toksične materije u količinama mnogo većim od dozvoljenog", rekla je generalna direktorka BEUC Monik Gojen, koja se nije tu zaustavila:

"Jasno da je riječ o kriminalnom djelu koji su počinili proizvođači koristeći toksične supstance otrovne ne samo za potrošače nego i za životnu okolinu", kazala je Gojen.

Bonus video: