Droga fudbalerima, novac sudijama: Kako je Bernar Tapi završavao poslove

Tvorac je moćnog Olimpik Marseja, šampion Evrope, ali i dokazani prevarant i malverzant, svojevremeno osuđen na osam mjeseci zatvora i dvije godine uslovno zbog namještanja utakmica
5215 pregleda 1 komentar(a)
Bernar Tapi
Bernar Tapi

Bernar Tapi je krajem 80-ih i do sredine 90-ih godina bio jedna od najmoćnijih figura svjetskog fudbala.

Tvorac je moćnog Olimpik Marseja, šampion Evrope, ali i dokazani prevarant i malverzant, svojevremeno osuđen na osam mjeseci zatvora i dvije godine uslovno zbog namještanja utakmica.

Više od dvije decencije kasnije još se priča o njemu i njegovim “poduhvatima”, a dugogodišnji suradnik Mark Fratani, koji je 30 godina radio sa Tapijem, otkrio je za “Le Mond”, kako su se odvijale mutne radnje.

“Bila je u utakmica sa Pari sen Žermenom u Parizu, najveći derbi. Sve je bilo završeno sa sudijama, dan kasnije smo se sreli na jednom diskretnom mjestu da mu dam novac”, kazao je Fratani.

Međutim, poslovi sa sudijama su samo jedan dio...

“Na tom meču, igrači PSŽ-a su bili destabilizovani, jer je Tapi organizovao da im se u vodu, u plastične flaše, ubrizgaju psihoatkivne supstance. Ne znam kako je to uradio, ali bilo je očigledno”, rekao je Fratani.

Metod omamljivanja rivala je bio Tapijeva specijalnost.

“Dva igrača Rena – Mario Baltazar i Paskal Ruso – su prije naše utakmice popili sok od pomorandže u kome je bila omamljujuća supstanca. Bila je toliko jaka da se Baltazar jedva probudio u autobusu po povratku u Ren, a zatim je imao i udes automobilom na putu od stadiona do kuće”, rekao je Fratani.

Tapi je demantovao njegovu priču i nazvao ga idiotom.

Bonus video: