Držali palčeve da Bajern primi gol

"Igrali smo čak sedam puta 0:0, a svaku od tih utakmica mogli da prelomimo u našu korist. Ali, to je fudbal, idemo dalje", rekao je Nedović
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 20:28h

Iako jedan od najslabijih, crnogorski fudbalski šampionat ima rekordera Starog kontinenta - vjerovali ili ne, najbolju odbranu u Evropi ima Grbalj.

Tim iz Radanovića na 17 utakmica primio je svega šest golova, najmanje od svih klubova iz 52 zemlje koje imaju nacionalna takmičenja, što je na zvaničom sajtu Uefe vrednovano kao “best defence in Europe”.

Mreža Grblja tresla se prosječno na svakih 255 minuta, a jedini rival u borbi za nezvaničnu titulu najbolje evropske odbrane bio je Bajern.

"Držali smo palčeve da Bajern primi gol", uz osmijeh kaže trener Aleksandar Nedović.

I Bajern je primio gol od Borusije iz Dortmunda prije dvije sedmice, pa je defanzivni rekord Grblja ostao na snazi. Bez želje da se crnogorska liga poredi sa Bundes ligom, primiti gol na svakom trećem meču nije ni malo lako.

"Naravno da nije lako. Dobro smo radili, dobro se pripremili, imali dobru komunikaciju na terenu i van njega, poštovali smo neka osnovna fudbalska pravila igre u defanzivi - dobar raspored prije svega, preuzimanje pozicija i igrača, i eto - stigao je takav učinak", kaže Nedović.

Iz sjajne defanzive normalno je da u prvi plan izađe golman - Mileta Radulović novi je crnogorski rekorder, 845 minuta nije primio gol, devet mečeva zaredom njegova mreža ostala je netaknuta.

"Naravno da je Mileta u centru pažnje, ali i on se slaže da su za njegov rekord zaslužni svi igrači, jer su svi radili ono što je trebalo da rade".

Igra Grblja daleko je od “katenaća”. Bilo bi i čudno da je drugačije, s obzirom na to kakav je fudbaler bio aktuelni trener - 34-godišnji Nedović, nekada suptilni tehničar i jedan od najvećih talenata tadašnje Jugoslavije, shvatio je kroz sopstvenu karijeru da je fudbal mnogo ozbiljan posao.

"Jasno je da se u savremenom fudbalu mnogo toga bazira na defanzivi i brzoj transformaciji kada se oduzme lopta. Takvom igrom se prave rezultati. Daleko od toga da igramo bunker, u timu su igrači izrazito ofanzivnih karakteristika - Nikolić, Đalac, Merdović, Matić, ali naša odbrana je počinjala od njih. Takođe, dolaskom Igora Radusinovića napravili smo pravi potez, on je igrač koji je “smirio” posljednju liniju, izbalansirao mladost saigrača sa svojim iskustvom".

Grbalj je, i pored toga što je primio šest golova, prezimio na petom mjestu, sa deset bodova manje od lidera Sutjeske.

"Igrali smo čak sedam puta 0:0, a svaku od tih utakmica mogli da prelomimo u našu korist. Ali, to je fudbal, idemo dalje".

Polusezona je bila izuzetno uspješna, zbog plasmana u polufinale Kupa i šanse da se kraćim putem izađe na evropsku scenu.

"Vidjećemo u kom sastavu ćemo igrati na proljeće, vidjećemo ko će nam doći u polufinalu, ali kada smo već došli ovako daleko, sigurno da ćemo uraditi sve da napravimo i korak, ili dva više", istakao je Nedović.

Nedović je najmlađi trener na crnogorskoj fudbalskoj sceni. Početak pokazuje da obećava, baš kao što je obećavao kada je počinjao igračku karijeru. A kao dijete Budućnosti i vječiti ljubimac navijača, normalno je da razmišlja o povratku na stadion pod Goricom.

"O tom potom, idem korak po korak. Možda sam neke stvari kao igrač radio prebrzo i prerano, ne želim da napravim istu grešku kao trener. Želim da učim, da se usavršavam i da radim. A Budućnost - ako bude-bude, kad bude-bude, a naravno da ne bih imao ništa protiv", zaključio je trener Grblja.

Brojke

6 golova - primio je Grbalj u prvoj polusezoni, što je statistički najbolji učinak od svih timova u Evropi

255 minuta - trebalo je prosječno da prođe da bi se zatresla mreža Milete Radulovića, golmana Grblja

845 minuta - Radulović nije primio gol, ukupno devet mečeva u prvenstvu zaredom, što je novi rekord crnogorskog prvoligaškog fudbala

Galerija

Bonus video: