Dueli koji su pisali istoriju

Podsjećanje na pet duela između dva najveća španska tima koja su uticala na rasplet sezone
6 komentar(a)
Leo Mesi, Kristijano Ronaldo, Foto: Reuters
Leo Mesi, Kristijano Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2017. 09:09h

Real i Barselona večeras u 20.45 igraju el klasiko na „Santjago Bernabeuu“. Real ima i meč-loptu za titulu, jer u derbi ulazi sa tri boda više i utakmicom manje od Barse. Ukoliko pobijede, „merengesi“ će imati plus šest, šest mečeva prije kraja Primere.

Bila bi to prednost koja bi garantovala miran finiš i, gotovo izvjesno, titulu koja se čeka od 2012. godine.

Nije, naravno, prvi put da dueli Reala i Barse direktno odlučuju o trofeju. Evo pet duela između dva najveća španska tima, koja su uticala na rasplet sezone.

BARSELONA - REAL 3:1, MART 1960.

Real je u to vrijeme bio neprikosnoveni tim u Evropi, a na gostovanje Barseloni došao je sa dva boda prednosti. Kada je Alfredo di Stefano izjednačio u drugom poluvremenu, izgledalo je da titula ide u Madrid. Međutim, Eulogio Martines i Ramon Viljaverde za nepuna dva minuta donijeli su Barseloni veliku pobjedu, kojom se izjednačila po broju bodova, ali preuzela vrh zbog bolje gol-razlike. Prednost je sačuvala do kraja i osvojila titulu.

REAL - BARSELONA 0:1, MAJ 1994.

Bila je to jedna od najuzbudljivijih sezona u istoriji španskog fudbala. Real nije bio kandidat za titulu, ali je u pretposljednjem kolu imao zadatak da zaustavi Barselonu u pokušaju da dostigne lidera - Deportivo.

Giljermo Amor je, međutim, donio pobjedu Kataloncima, odluka o tituli ostavljena je za posljednjih 90 minuta. Barsa je na svom terenu savladala Sevilju, a Deportivo igrao neriješeno sa Valensijom, tako što je Miroslav Đukić promašio penal za pobjedu i titulu. Pehar je stigao na „Nou kamp“, četvrtu godinu zaredom u eri trenerske dominacije Johana Krojfa.

REAL - BARSELONA 2:6, MAJ 2009.

Poslije haotičnog prvog dijela sezone pod Berndom Šusterom, Real se preporodio dolasko Huandea Ramosa, pobijedio na 17 od 18 mečeva. Pobjedom u derbiju, zaostatak za Barselonom bio bi smanjen na samo bod, ali se potencijalni preokret pretvorio u debakl. Fudbalski analitičari smatraju da je ova utakmica bila prekretnica u modernom fudbalu, jer je Pep Gvardiola prvi put uveo poziciju (i termin) - „lažna devetka“, koju je igrao Leo Mesi.

Dva gola postigli su Mesi i Anri, po jedan Pujol i Pike, za Real su strijelci bili Iguain i Serhio Ramos.

REAL - BARSELONA 0:2, APRIL 2010.

Barsina tripla-kruna 2009, natjerala je Florentina Peresa da potroši preko 200 miliona eura u prelaznom roku, dovede Ronalda, Kaku, Ćavija Alonsa i Benzemu da bi prekinuo dominaciju Barse. Trka za titulu bila je dramatična, uoči derbija u Madridu, rivali su bili poravnati. Mesi i Pedro, dva igrača iz Barsine škole, prelomili su utakmicu, pa su španski mediji konstatovali da je „kantera“ (akademija) pobijedila „karteru“ (novčanik).

BARSELONA - REAL 1:2, APRIL 2012.

Real je promijenio tri trenera da bi prekinuo vladavinu Barselone i konačno uspio pod komandom Žozea Murinja, koji je vodio ekipu do rekordnih 100 bodova u šampionatu.

Odlučujući su osvojeni na „Nou kampu“, golom Kristijana Ronalda, koji je proslavio pogodak tako što je gestikulacijom „utišao“ 99 hiljada navijača Barselone.

To je, ujedno, i posljednja titula Reala...

Zidan: Nije odlučujuća utakmica, Enrike: Dolazimo da pobijedimo

Zinedin Zidan će večeras imati trenerski debi u el klasiku na „Bernabeuu”. Biće to jedan od njegovih najvećih ispita u karijeri kraj klupe, jer bi Real pobjedom napravio veliki korak ka tituli, na koju čeka od 2012. godine.

U derbi sa Barsom, „merengesi” ulaze sa tri boda više i utakmicom manje.

"Nije ovo utakmica koja donosi titulu. Nećemo postati šampioni i ako pobijedimo", kazao je Zidan, čiji tim ima i veliku pshilošku prednost.

Razlika u bodovima nije velika, koliko stanje ekipe - Real je u polufinalu Lige šampiona, Barsa je eliminisana, Bejl se oporavio, dok je Nejmar suspendovan.

"Ne interesuje me pritisak rivala i situacija u timu protivnika. Real ima zadatak da pruži maksimum - trener, igrači, navijači... Ono što me interesuje kod Barselne, a što svi znaju da je riječ o ekipi koja u svakom trenutku može da napravi probleme i koja ima vanserijske igrače", dodao je Zidan.

Za razliku od Zidana koji debituje protiv Barselone u Madridu, Luis Enrike se oprašta od derbija, jer na kraju sezone napušta Barselonu. Današnji meč je posljednja šansa da spasi sezonu...

"Ušli smo u fazu sezone u kojoj je svaki bod važan. Nismo napravili dobru uvertiru, ali mečevi Reala i Barselone uvijek izvlače najbolje iz igrača. Spremamo se da odigramo utakmicu kakvu želimo - sa posjedom lopte, dominacijom, jasnom idejom da pobijedimo", kazao je Enrike.

Bonus video: