Džošua Cirkze - mladić za kojim žali i Van Basten

Holandski napadač postao spasilac Bajerna u posljednja dva meča u 2019. Fejnord ga je 2017. pustio u Minhen za obeštećenje od 150 hiljada eura
3650 pregleda 1 komentar(a)
Džošua Cirkze, Foto: Beta/AP
Džošua Cirkze, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.12.2019. 18:36h

Kada je sredinom 2017. godine Marko van Basten skrenuo pažnju Fejnordu da je napravio stratešku grešku malo ko je obratio pažnju na šta i na koga legendarni holandski napadač misli.

"Šteta je što mladi igrači tako lako odlučuju da napuste Holandiju - rekao je tada Van Basten. Došao je decembar 2019. i svima je postalo mnogo jasnije", Van Basten je pričao o Džošui Cirkzeu, nadolazećoj zvijezdi Bajerna, momku o kojem se proteklih dana priča i u Njemačkoj i u Holandiji.

Priča se s razlogom, jer je 18-godišnji Cirkze dočekao da rješava utakmice bavarskog giganta - prvo u srijedu protiv Frajburga, pa i u subotu u duelu sa Volfsburgom. Ulazio je kod neriješenog ishoda, pogodio u oba meča i pomogao Bajernu da umjesto dva boda u 180 minuta izvuče maksimalnih šest.

Ko je igrač kojeg je na vrijeme "osjetio" Van Basten? U maju je postao punoljetan, prošao je mlađe kategorije ADO Den Haga i Fejnorda, prije nego je napustio rodni Šidam, grad blizu Roterdama, zbog poziva jednog od najvećih klubova na planeti.

Bajern je tada na stadion "De Kajp" tada poslao ponudu "tešku" 150 hiljada eura.

Cirkze se ove godine naigrao u rezervnom timu Bajerna (13 utakmicea) i bio je sve vrijeme na oku trenera A tima Hans-Ditera Flika.

I dopao mu se bez obzira na to što za U19 ekipu nije postigao nijedan gol.

Mladi stručnjak mu je dao šansu prije desetak dana protiv Totenhema u Ligi šampiona (igrao je od 86. minuta) i očigledno pokazao dovoljno da postane legitimna alternativa imenima poput Roberta Levandovskog, Tomasa Milera, Serža Gnabrija, Filipea Kutinja, Ivana Perišića...

"Nisam mu poklonio minute, zaslužio ih je. Na dobrom je putu, ali još je dijete u to svi moramo da shvatimo. Zato je neophodno da budemo pažljivi sa Džošuom", istakao je Flik nakon Cirkzeovih minijatura protiv Frajburga i Volfsburga kada je iz prvog kontakta s loptom tresao mrežu.

Dolazak u Bajern je za Cirkzea bio poput sna, jer je prvi put uživo mogao da vidi idola - Arjena Robena, asa koji je ljetos završio karijeru.

"Gledao sam ga s oduševljenjem toliko dugo da sam i zaboravio da mu nisam pružio ruku. Obožavam Robena, mnogo mi je pomogao kada sam došao u Minhen", kazao je Džošua, porijeklom Nigerijac.

Divi se Robenu, a u Holandiji ga porede sa Pjerom van Hojdonkom, jer konstitucijom (visok je 193 centimetra) i stajlingom podsjeća na nekadašnjeg reprezentativca "lala".

Sa 18 godina i 210 dana je treći najmlađi strijelac Bajerna u Bundesligi.

Ispred njega su samo poznati Paragvajac Roke Santa Krus (18 godina i 12 dana), te Kanađanin Alfonso Dejvis, koji je prije četiri mjeseca zatresao mrežu protiv Majnca (18 i 135 dana).

Bonus video: