Edenova bašta

Nisam imao šta da ga naučim - sve je već znao, kazao je svojevremeno jedan od Azarovih trenera u mlađim kategorijama
994 pregleda 0 komentar(a)
Azar, Foto: Reuters
Azar, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2019. 08:59h

Garden of Eden - u prevodu rajski vrt, transparent je koji već nekoliko sezona krasi jednu od tribina stadiona Čelsija.

A trava “Stamford bridža” već sedam godina je - Edenova bašta, u kojoj se igra se protivnicima...

- Da zaustavite Edena Azara potrebna su vam tri igrača - kazao je novembra 2017. Jirgen Klop, trener Liverpula.

Nekada, međutim, ni trojica nisu dovoljna, što je pokazao prvi od gola koja je postigao Belgijanac u ponedjeljak u trijumfu Čelsija nad Vest Hemom.

Već sa četiri godine Azar je zakoračio u svijet fudbala. Proveo je osam godina u Rojal Stejd Brenou, a Hoze Autom, jedan od trenera je jednom prilikom izjavio:

- Nisam imao šta da ga naučim - sve je već znao.

Sljedeća destinacija bio je Tubize, u kojem se zadržao dvije godine. Skauti Lila uočili su sjajnog Belgijanca i doveli ga u klub sa sjevera Francuske. Tamo je sazreo kao igrač - postao je najmlađi strijelac u istoriji kluba, dvije sezone u nizu proglašen je za najboljeg mladog igrača lige, vodio je tim do duple krune u sezoni 2010/11, a te godine i naredne proglašen je za najboljeg igrača prvenstva.

- Azar je tehnički nadaren i veoma brz. Biće velika zvijezda u budućnosti. Doveo bih ga u Real Madrid zatvorenih očiju - kazao je Zinedin Zidan 2010, o tada 19-godišnjem Belgijancu.

Želju će, sve su prilike, ispuniti devet sezona kasnije...

A Azarov eventulani put do Madrida u međuvremenu je tekao zaobilaznicom - preko Londona.

Juna 2012. stigao je na “Stamford bridž” za 32 miliona funti. U debitantskoj sezoni u dresu Čelsija postigao je 13 golova. Osvojio je trofej Lige Evrope, ali u finalu nije igrao zbog povrede. Pod vođstvom Žozea Murinja naredne godine dobio je priznanje za najboljeg mladog igrača lige, dok je u trci za najboljeg igrača izgubio od Luisa Suareza iz Liverpula. Odlazak Huana Mate oslobodio mu je broj 10 i sezone 2014/15. okitio se prvom titulom Premijer lige, kao i nagradom za najboljeg igrača. Sljedeća je godina bila za zaborav - Murinjo je dobio otkaz zbog loših rezultata, Belgijanac je upisao svega četiri gola i tri asistencije, a Čelsi završio na razočaravajućem 10. mjestu.

- Kada je njegov dan, onda je nezaustavljiv. Niko ne posjeduje takav kvalitet kada ima loptu u nogama. Može da stvori nešto iz ničega i to je znak da je specijalan - kazao je Tijeri Anri za Azara, marta 2015.

Dolaskom Antonija Kontea 2016. vodio je tim do 12 ligaških pobjeda u nizu, da bi na kraju sezone “plavci” povratili titulu. Opet je Čelsi ostao bez plasmana u Ligu šampiona naredne godine (peto mjesto u ligi), a klub je osvojio FA kup kada je Azar postigao jedini pogodak u finalu sa Mančester junajtedom. Kao kapiten, vodio je nacionalni tim Belgije do trećeg mjesta na Mundijalu u Rusiji i bio proglašen za drugog najboljeg igrača turnira, odmah iza Luke Modrića.

Ove sezone, Čelsi se sa Totenhemom, Arsenalom i Mančester junajtedom bori za mjesto koje vodi u Ligu šampiona, a sve su učestalije glasine da Azar na ljeto prelazi u Real za 110 miliona eura. Belgijanac je često izjavljivao da mu je san da zaigra u dresu “kraljevskog kluba”, dok je Zidan u više navrata, i nakon te 2010, isticao koliko ga cijeni.

- Da, čuo sam priče o transferu i 110 miliona. Ako pogledamo današnje tržište, to je džabe. Međutim, ukoliko smatra da mu treba novi izazov, biće teško zadržati ga - izjavio je Mauricio Sari, trener Čelsija.

Azar ima 28 godina, trofej Lige šampiona je ono što mu nedostaje - je li pravo vrijeme da ostvari san i preseli se na “Santjago Bernabeu”?

Bonus video: