El klasiko za azijsko tržište

Real protiv Barselone u 13 sati u Madridu, u 18 časova u Nju Delhiju, u 19 u Džakari, u 20 u Šangaju...
88 pregleda 4 komentar(a)
Mesi Ronaldo, Foto: Reuters
Mesi Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2017. 07:57h

Neobičan „el klasiko”, najveći evropski derbi, igra se danas u Madridu.

Razlog je termin početka utakmice - 13 časova.

Za Evropljane možda prerano, ali za ljubitelje fudbala iz Azije svakako ne - navijači u Šangaju pratiće utakmicu u „prajm tajmu”, u 20 časova, sat ranije počeće utakmica u Džakarti, u Nju Delhiju u 18...

"Željeli smo da našim navijačima u Aziji damo priliku da gledaju Real Madrid i Barselonu u njima prigodno vreme. To je tržište sa mnogo navijača ova dva kluba", priznao je Đoris Evers, šef komunikacija španske La lige.

I dok prihodi od marketinga i TV prava diktiraju sve - pa čak i utiču na ovako rani početak utakmice, fudbaleri Reala se spremaju da uhvate posljednji voz u borbi za titulu.

Ekipa Zinedina Zidana, koja je aktuelni španski, evropski i svjetski prvak, ulazi u derbi sa čak 11 bodova zaostatka za Barselonom. Ima i jednu utakmicu manje, pa je realna razlika vjerovatno osam bodova.

No, svaki rezultat osim pobjede, značajno će odaljiti „merengese” od odbrane titule.

"Ne, nismo nervozni. Moramo da razmišljamo o tome kako da odigramo dobar meč, a ne o tome da li imamo 11, osam ili 25 bodova manje. Moraćemo da odigramo dobar meč protiv veoma dobrog rivala", rekao je Zidan na pres-konferenciji.

Bez obzira na bodovni zaostatak, koji će biti osjetan čak i ako Real ostvari pobjedu, francuski trener poručuje da će njegov tim nastaviti da se bori za titulu.

Priznao je, međutim, da je današnji meč - krucijalan.

"Ovo je bez sumnje najteža utakmica sezone, jer su mečevi Reala i Barselone uvijek lijepi, ali uvijek i teški. Nas to inspiriše. Igrači žive za utakmice poput ove", kazao je Zidan.

Utakmica još nije počela, a navijači Reala su već odahnuli na neki način - Kristijano Ronaldo, koji je minulih dana trenirao odvojeno od ekipe, spreman je da počne utakmicu.

"Sto odsto je spreman", poruka je Zidana.

Trener Barselone Ernesto Valverde rekao je da bodovna prednost donosi i psihološku prednost njegovoj ekipi pred “el klasiko”.

"Neće ova utakmica ništa odlučiti. Nećemo pričati o posljedicama utakmice, samo znamo da što god bude, moramo da nastavimo da radimo i razmišljamo jer sezona je duga. Čak i da odemo na plus 14, ja Real ne bih otpisivao", kazao je Valverde.

Ronaldo je spreman, ali spreman je i Mesi - najbolji strijelac na “el klasiku” u istoriji (24 gola Realu).

"Ne, nismo favoriti. Tabela ništa ne znači u ovakvim utakmicama. Oni imaju prednost domaćeg terena. Zato nismo favoriti", zaključio je Valverde.

Bonus video: