Energija s tribina za novo čudo Sutjeske

Novi fudbalski praznik kraj Bistrice, samo šest dana nakon Slovana - u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, Sutjeska dočekuje kiparski APOEL (20.15)
4401 pregleda 2 komentar(a)
Nikšićani žele novi podvig, Foto: Savo Prelević
Nikšićani žele novi podvig, Foto: Savo Prelević

Samo šest dana je prošlo od čudesnog trijumfa Sutjeske protiv Slovana u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, strasti se još nisu stišale, o fudbalu se u Nikšiću priča na svakom koraku, a već dolazi novi fudbalski praznik.

Večeras kraj Bistrice, u prvom meču drugog kola kvalifikacija za elitno evropsko takmičenje, ranga u kojem se crnogorski prvak do sada još nije našao, ekipa Nikole Rakojevića dočekuje kiparski APOEL iz Nikozije (20.15).

Pravu senzaciju priredili su Nikšićani u prošloj rundi, prevazišli su sopstvene mogućnosti, a sada ih čeka još teži zadatak, još zahtjevniji suparnik, ne tako davno učesnik četvrtfinala Lige šampiona.

Pokušaće, međutim, Vladan Giljen i drugovi da pokažu da imaju još toga u rezervi, da protiv Slovaka nisu ispucali baš sve karte - posebno ne na planu motiva, borbenosti i energije, stvari koje su im omogućile da postignu dva gola u dvije sudijske nadoknade vremena.

"Odjednom se u ovom gradu sve promijenilo i živi se za ove dvije utakmice protiv APOEL-a. Pokušaćemo to da opravdamo, bez obzira što je ovo tek pripremni period, mislim da imamo dovoljno snage da uradimo tako nešto", najavljuje trener Rakojević večerašnji obračun.

Protiv Slovana, Sutjeska je prvu utakmicu igrala u gostima. S obzirom na to kakvu je podršku kraj Bistrice imala u revanšu, možda i nije loše što će Nikšićani protiv prvaka Kipra krenuti - sa svog stadiona, a duel protiv APOEL-a mogu i da dožive kao nastavak "trilera" protiv Slovana prošle srijede.

"Ako bude energija na stadionu kao što je bila onog dana protiv Slovana, onda je to nešto zašta se stvarno vrijedi potruditi. Nevjerovatno je koliko nam je publika dala snage", dodaje trener Sutjeske.

Nije samo energija sa tribina ono što nosi fudbalere, još u prvom meču u Slovačkoj igrači Sutjeske su pokazali da i u gostima, pred bučnim fanovima koji daju podršku domaćem timu, mogu da odigraju disciplinovani, zrelo, taktički mudro.

Jasno je da neće biti lako ponoviti sličan poduhvat, protiv mnogo ozbiljnog rivala, prvak Crne Gore je samim prolaskom u 2. kolo podigao svoj rejting, Kiprani će predstojeći dvomeč sa Sutjeskom vjerovatno prihvatiti ozbiljnije nego što su to uradili Slovaci.

Kraj Bistrice, međutim, ponovo vjeruju, ponovo se nadaju, i to niko ne može da im uskrati.

"I ovoj utakmici ćemo pristupiti sa jednom jedinom devizom - da damo svoj maksimum, da vjerujemo u ono što radimo. Samo takav pristup može da donese rezultat", kaže Rakojević.

Po evropskom rejtingu, po budžetu, po ambicijama, APOEL je ozbiljniji tim od Slovana, ali istovremeno i veća napoznanica - Kiprani su odigrali samo tri kontrolna meča, a doveli su čak 11 novih fudbalera. Logično je da nisu još u pravoj formi na početku ljeta.

Vezista Branislav Janković, koji je u revanšu protiv Slovana odigrao možda i partiju karijere, ukazuje na taktičke detalje i razliku između Slovana i APOEL-a.

"U pitanju su skroz različite ekipe. Slovan je dosta ofanzivniji tim, koji traži gol više, dok je APOEL oprezniji, defanzivniji. Imaćemo manje prostora za stvaranje šansi, ali ćemo, istovremeno, moći duže da držimo loptu, ono što nam u neku ruku i odgovara i što zaista želimo", ističe Janković.

Snaga Sutjeske nije samo prvih 11 fudbalera, mladi Milutin Osmajić i Vladan Bubanja unijeli su u revanšu protiv Slovana veliku energiju sa klupe, ali i iskusniji Bojan Božović u prvoj, te Stefan Nikolić u drugoj utakmici sa Slovacima.

Bubanja, koji ima 20 godina, čak je i sam tražio da šutira penal - i pogodio rašlje protivničkog gola. Takva odlučnost, takva samouvjerenost, i to svih fudbalera, biće potrebna i protiv Kiprana.

"Želio sam da šutiram taj penal. Jeste da sam jedan od najmlađih, ali ipak i za mene je ovo treća sezona u Evropi i nisam se plašio da preuzmem odgovornost", kaže Bubanja.

Mečevi sa APOEL-om su novi veliki izazov, utakmice za koje se živi.

"Kiprani su još kvalitetnija ekipa od Slovana. Doveli su nekoliko dobrih fudbalera, i uz igrače koji su ostali - napravili su zaista dobar tim. Upoznati smo, međutim, sa svim njihovim vrlinama i manama i siguran sam da ćemo se dobro spremiti za meč. Cijele godine smo se spremali za ove utakmice", ističe Bubanja.

Bonus video: