Engleska likuje: Svjetsko trenersko prvenstvo napokon je dalo rezultat

1486 pregleda 2 komentar(a)
Klopu je prošle godine u finalu u Kijevu Zidanov Real odnio najvažniji klupski peha, Foto: BETA/AP
Klopu je prošle godine u finalu u Kijevu Zidanov Real odnio najvažniji klupski peha, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 11.05.2019. 12:10h

Finale Lige Evrope 29. maja u Bakuu igraće Čelsi i Arsenal, a tri dana kasnije u finalu Lige šampiona Totenhem će biti formalni domaćin Liverpulu na stadionu “Vanda Metropolitano” u Madridu.

Prvi put u istoriji za dva najveća evropska klupska pehara u istoj sezoni igraće klubovi iz iste lige - Premijer lige.

Prvi put su u finalima ta dva takmičenja u istoj sezoni klubovi iz jedne zemlje - Engleske.

Njemačka, Italija i Španija imale su po tri predstavnika u finalima, a Engleska je prva sa sva četiri i jedina ima pet različitih klubova u finalima otkada se najjače evropsko klupsko takmičenje igra po ligaškom formatu (1992. godine).

Liverpulu, Mančester junajtedu, Arsenalu i Čelsiju priključio se Totenhem, koji će debitovati u najvećoj klupskoj utakmici u Evropi.

Iza Engleske je Španija, koja je imala četiri različita finalista Lige šampiona (Real, Barselona, Atletiko i Valensija).

Premijer liga je, dakle, napokon i zvanično postala najbolja liga, iako su najtrofejniji i najpriznatiji treneri to godinama unazad tvrdili.

No, argumenti su bili na strani Primere, jer je prethodnih pet “ušatih” pehara pošlo u Španiju - Real i Kristijano Ronaldo su ovosjili četiri a Barselona i Leo Mesijedan.

Posjednji put klub iz Primere nije bio u finalu Lige šampiona još 2013. godine, kada je Bajern u njemačkom obračunu za evropski primat bio bolji od Borusije Jirgena Klopa (2:1).

"Pobjeda Liverpula nad ovom ekipom Barselone za mene će biti očekivani ishod. Protiv ekipa koje sam vodio kao trener samo sam dva puta ostajao bez teksta. Tačnije, uzvikavao sam “vov”! Prvi put protiv Barselone Luisa Enrikea sa Mesijem, Luisom Suaresom i Nejmarom, i ove sezone u derbijima protiv Liverpula", govorio je Pep Gvardiola, trener Mančester sitija i uz Žoze Murinja najtrofejniji aktivni trener.

I tako su dobri treneri, poput Murinja i Gvardiole su u “svjetskom trenerskom prvenstvu”, kako su mediji i stručna javnost prozvali Premijer ligu pretprošle sezone, gledali u leđa prvaku - Čelsiju Antonija Kontea.

Najbolji svjetski treneri, koje je samo najbogatija liga na svijetu - Premijer liga, mogla sebi da priušti, donijela je višestruku korist kolijevci najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Domaći igrači su nevjerovatno napredovali, pa je selekcija Gordog Albiona zvanično četvrta na svijetu, a u posjednjoj godini je toliko napredovala da je osvojila grupu u A Ligi nacija pobjedama nad Španijom i vicerpvakom svijeta, Hrvatskom, koja je nadigrala samo pola godine unazad na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

I posljednja utakmica Crne Gore protiv ove Engleske je pokazala da selektor Garet Sautgejt ima i veći izbor i igrače neuporedivo veće klase i brzine.

Upravo je ta brzina, taj eksplozivni ritam premijerligaša bio presudan faktor u polufinalnim utakmicama Lige šampiona i Lige Evrope.

Suočeni sa nevjerovatno klasnim ekipama u svakom kolu, u nevjerovatno jakoj domaćoj ligi, finalisti dva najveća evropska klupska takmičenja su naviknuta na bespoštedni rat i dinamiku koja nije svojstvena drugim ligama.

Niti je Liverpul tehnički bolji od Barselone, ni Totenhem od Ajaksa.

Naprotiv!

Pokazali su to svi statistički podaci oba dvomeča, ali su engleski timovi pretrčali kiolometre i kilometre više u odnosu na rivale, i još dodatno pojačavajući tempo u finišima utakmica.

Iako su osvajali titule u ligama petice, Gvardiola, Murinjo, Klop, Konte, Rafa Benites... jednoglasni su u ocjeni da je najteže doći do pobjede u Premijer ligi.

Sa druge starne, Real, trostruki uzastopni prvak Evrope, suočio se sa odlaskom najveće zvijezde u timu, Kristijana Ronalda, ali i prenapornim i dugim sezonama sa Mundijalom i Superkupom Evrope koji su dodatno istrošili najveće asove “merengesa” da bi bili ravnopravan takmac Barsi, koja je tako ostala bez prave provjere i mogućnosti da uvidi šta treba ispraviti za megdan najboljim ekipama u sezoni.

A one se spremaju za velika finala. U Madridu će Liverpul i Totenhem dobiti po 17.000 ulaznica za svoje navijače, a poznato je i mišljenje bukmejkera pa pobjeda Liverpula duplira ulog a za trijumf Totenhema je koeficijent čak četiri.

Pehar kada su u pitanju “redsi”, uključujući produžetke i penale vrijedi tek 1,58, a u slučaju “sparsa” 2,67.

Arsenal pod imperativom u Bakuu, Englezi mogu i do 5. predstavnika u LŠ!

Gradski derbi Londona u Bakuu neuporedivo će više značiti Arsenalu, pošto je Čelsi plamanom u Premijer ligi izborio mjesto u Ligi šampiona naredne sezone, a “tobdžije” u posljednjem kolu lige imaju nemoguću misiju da “preskoče” Totenhem.

Arsenal se uzda i u najtrofejnijeg trenera Lige Evrope, pošto je trener “tobdžija” Unai Emeri dva puta zaredom dolazio do pehara sa Seviljom.

U Ligi Evrope nije novost da se sastaju dvije ekipe iz iste zemlje, jer će u Bakuuu to biti čak 10. slučaj.

Ipak, prvi put u finalu Lige Evrope igraće dva kluba iz istog grada.

Bonus video: