Euforija u Ukrajini: Najveća pobjeda u istoriji!

"Sa čim da ovo uporedimo? Možda sa veličanstvenom pobjedom Dinama na “Nou kampu” 1997, ili na Mundijalu u Meksiku 1986. godine kada smo u zajedničkoj državi razbili Mađarsku"
94 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2013. 22:17h

Ukrajinski fudbal sija kao rosa na suncu! Izabranici Mihajla Fomenka su sa tri vezane pobjede ponovo u igri za Mundijal, tačnije, na svom terenu će odlučivati o vizi za Brazil 2014. godine. Fomenko je trenutno najpopularnija ličnost u zemlji koja je puno uložila u fudbal i bila je jedan od domaćina posljednjeg Evropskog prvenstva.

Zato je i razumljiva euforija, tačnije delirijum nakon iznenađujuće visoke pobjede nad “hrabrim sokolima” (4:0), kojima su se revanširali za poraz u Kijevu (1:0).

“Kako da objasnimo ovu pobjedu, kada je cijela nacija zanijemila od ogromnog ushićenja poslije sjajne igre naših momaka u Crnoj Gori? Sa čim da ovo uporedimo, možda sa veličanstvenom pobjedom Dinama na “Nou kampu” (4:0), ili na Mundijalu u Meksiku 1986. godine kada smo u zajedničkoj državi razbili Mađarsku. Obje te utakmice koje je vodio Valerij Lobanovski, međutim, nijesu bile toliko važne a naši fudbaleri pod pritiskom da moraju pobijediti. Zato se ništa ne može mjeriti sa Podgoricom, koja zaslužuje da za nas bude u ravni sa Irapuatom i Barselonom. Igra naših momaka u Podgorici nas je ispunila ponosom, a takav se meč ne zaboravlja”, stoji u analizi kolumniste sport.ua.

A Ukrajinci su i pored euforije realni, čak su neuporedivo objektivnije vidjeli duel pod Goricom od nas.

"Pogledala nas je sreća. Kako drugačije objasniti odbranu Pjatova Vučiniću. I da, Vučinić je pokazao zašto se o njega otimaju najveći klubovi, učestvovao je u svih šest prilika koje je Crna Gora propustila u prvom poluvremenu. Dao je i gol za izjednačenje, ali su na našu sreću sudije nepravedno podigle ofsajd! Vučinić jeste bio lider na terenu, kao i kod nas Jarmolenko, s tom razlikom, što su naši igrači pogađali iz šansi".

"Još tri isključenja, ali to su sve detalji koji utiču da se utakmica pamti, kao ona u Meksiku. I da, ova Crna Gora nije lošija od tadašnje Mađarske, ali ni naša reprezentacija nije toliko dobra kao tada. Tim prije je ova pobjeda veća i dokaz je svijetle budućnosti ove generacije", stoji u analizi na sport.ua.

Ukrajinski mediji su veliki prostor dali i reakcijama naših medija na poraz pod Goricom i zadovoljno konstatuju činjenicu da su sada bliži Brazilu od “hrabrih sokola”, a veličaju i strijelca prvog gola Denisa Garmaša.

"Ma kakav heroj! Samo smo uradili ono što je trebalo u Kijevu. Tako se desilo, Roman Zozulja nije uspio da se suzdrži, pa smo morali da damo sve od sebe, za njega, za ekipu", kazao je Garmaš, čiji je gol - svi se u Ukrajini slažu u tome - promijenio dešavanja na terenu.

Galerija

Bonus video: