Euro 2012: Ukrajina osnovala posebnu jedinicu za huligane

"Do osnivanja NFIP došlo je na inicijativu UEFA. Imena huligana registrovana su u našoj bazi podataka koju će UEFA koristiti u slučaju da želi da ih spriječi da gledaju neku utakmicu"...
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2011. 12:43h

Ukrajina je osnovala posebnu jedinicu (NFIP) zaduženu za praćenje i kontrolisanje huligana kako bi ih udaljila sa utakmica Evropskog prvenstva naredne godine koje zajednički organizuje sa Poljskom, pišu lokalni mediji.

"Osnovali smo posebnu jedinicu u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova koja će biti zadužena za pitanja huligana registrovanih u evropskim i ukrajinskim bazama podataka", izjavio je potpredsjednik nacionalne agencije Euro 2012 Aleksander Birsan za AFP.

"Do osnivanja NFIP došlo je na inicijativu UEFA. Imena huligana registrovana su u našoj bazi podataka koju će UEFA koristiti u slučaju da želi da ih spriječi da gledaju neku utakmicu", dodao je on.

NFIP je već počeo s radom, piše ukrajinska štampa.

Tako je ta jedinica već dostavila podatke graničnim policajcima koji su spriječili sedam ruskih huligana da uđu u zemlju i prisustvuju utakmici Lige šampiona između Šahtjora i Zenita 19. novembra.

Bonus video: