Evo koliko će Barselona uštedjeti smanjivanjem plata igračima

Katalonski klub je odlučio da smanji plate fudbalerima, košarkašima, rukometašima, te ostalim sportistima
2747 pregleda 0 komentar(a)
Bartomeu, Foto: Emilio Morenatti
Bartomeu, Foto: Emilio Morenatti

Barselonin predsjednik Đosep Marija Bartomeu rekao je u utorak kako će klub zahvaljujući 70 postotnom rezanju plata igračima uštjedjeti 16 miliona eura mjesečno.

Katalonski klub je odlučio da smanji plate fudbalerima, košarkašima, rukometašima, te ostalim sportistima.

„To je u zaokruženim brojevima, mjesečno 14 miliona eura neto prve fudbalske ekipe te još 2 miliona eura svih drugih ekipa. Smanjena im je fiksna plata, varijabilni dio nećemo dirati. To je ukupno 16 miliona eura. Produži li se vanredno stanje u zemlji na mjesec dana to će biti 5,75 posto našeg godišnjeg budžeta za plate“, izjavio je Bartomeu u razgovoru za novine Mundo Deportivo.

Dodao je kako su igrači razumjeli potrebu za smanjenjem svojih plata.

„Trenutno ne dobijamo novac od ulaznica, televizijskih prava, trgovina, muzeja, fudbalske škole...Snažno nam je pao prihod pa to nastojimo nadomjestiti smanjenjem plata sportistima i zaposlenima, uključujući i sve direktore. Takođe odlađamo neke projekte“, rekao je Bartomeu.

Prvenstvo je zaustavljeno 14. marta kada je vlada proglasila vanredno stanje zbog koronavirusa koje će trajati namanje do 11. aprila, premda je izgledno produženje. Španija je druga zemlja na svijetu po broju preminulih, nakon Italije, te treća po broju inficiranih osoba.

„Očito je da nećemo ove sezone ostvariti prihod od 1,05 milijardi eura, no do februara smo bili na putu rekordnog iznosa koji je premašivao očekivanja. Sada ćemo vidjeti što će biti s profesionalnim sportom u čitavom svijetu“, izjavio je prvi čovjek Barselone.

Bonus video: