Evropa ima samo dvije kraljice, još mnogo titula na talonu

Barselona ima šansu da u subotu osvoji titulu prvaka Španije, šampioni Engleske, Njemačke, Holandije i Portugala odlučiće se u maju
1050 pregleda 0 komentar(a)
Čekaju subotu: Mesi i Suares, Foto: Reuters
Čekaju subotu: Mesi i Suares, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2019. 16:36h

Samo dva, od sedam najjačih evopskih šampionata, odlučena su prije maja.

Juventus je u italijanskoj Seriji A prošle subote proslavio osmu uzastopnu titulu - pet kola prije kraja, ekipa Maksa Alegrija ima 20 bodova više od Napolija.

Dan kasnije, u nedjelju, radovao se Pari Sen Žermen, koji ima 19 bodova više od Lila, a "sveci" su proslavili titulu het-trikom Kilijana Mbapea protiv svog nekadašnjeg kluba, Monaka (3:1).

U ostalim evropskim ligama top nivoa, prvaci tek treba da se definišu - negdje su stvari manje-više poznate, negdje su prilično zamršene, a većina šampiona dobiće se u posljednjem mjesecu fudbalskog kalendara za takmičarsku sezonu, u maju.

ENGLESKA

Tri kola prije kraja Mančester siti ima bod više od Liverpula (89:88) i veliki je favorit da osvoji drugu uzastopnu titulu.

Sinoćnja pobjeda Gvardiolinog tima u velikom mančesterskom derbiju nikako se nije dopala ekipi Jirgena Klopa, jer Liverpul skoro pune tri decenije čeka na titulu - od 1990.

Čekaće i dalje, ako Siti dobije tri preostala meča. Na papiru, "građani" ne bi trebalo da imaju problema u nedjelju na gostovanju Barnliju, koji je skoro osigurao opstanak, potom ni na meču kod kuće sa Lesterom, koji je u "zlatnoj sredini", ne može ni gore ni dolje.

Potencijalno, najveći problem za Siti moglo bi da bude gostovanje Brajtonu u posljednjem kolu, jer će "galebovima" taj meč možda biti presudan u borbi za opstanak.

Liverpul za to vrijeme ima dva meča kod kuće - protiv Hadersfilda i Vulverhemptona, te gostovanje Njukaslu.

Ako dva tima budu izjednačena računa se gol-razlika, a tu Siti osjetno vodi - ima plus 67, naspram Liverpulovih plus 59.

ŠPANIJA

Sinoćnja pobjeda Savićevog Atletika nad Valensijom odložila je slavlje Barselone.

Ipak, na vrhu Primere situacija je izvjesna - četiri kola prije kraja Mesi i društvo imaju 10 bodova više i titulu će proslaviti u subotu, ako pobijede Levante Nikole Vukčevića na "Nou Kampu".

Biće to 26. titula Barselone, koja nastavlja da se približava neprikosnovenom Realu (33 šampionska pehara).

NJEMAČKA

Bliska borba za titulu i u Bundes ligi - četiri kola prije kraja, Bajern ima samo bod više od Borusije Dortmund.

Tim Nika Kovača drži sve u svojim rukama, ali, teoretski, mora da pobijedi sve utakmice.

Raspored Bavaraca je bizaran u neku ruku - slijedi gostovanje pretposljednjem na tabeli, Nirnbergu, pa meč kod kuće se posljednjim, Hanoverom, a onda dueli sa trećeplasiranim i četvrtoplasiranim - Lajpcigom u gostima i Ajntrahtom kod kuće.

Borusiju za to vrijeme čeka rurski derbi sa Šalkeom (kod kuće), gostovanje Verderu, domaći duel sa Fortunom iz Dizeldrofra, te gostovanje imenjaku iz Menhengladbaha.

U slučaju da timovi budu bodovno izjednačeni presudila bi gol-razlika - Bajern ima +50, "milioneri" +36.

HOLANDIJA

"Mrtva trka" Ajaksa i PSV Ajndhovena, baš kao prije dvije sezone.

Ajaks ima 80 bodova, PSV tri manje, ali i utakmicu manje - izjednačiće se sa velikim rivalom na vrhu ako večeras pobijedi Viljem II u gostima.

Do kraja sezone ostaju dva kola. Ajaks ima veće šanse da bude prvak, jer ima bolju gol-razliku (+81, naspram +68).

"Filipsovci" se nadaju kiksu "kopljanika" u duelima sa Utrehtom i(li) De Grafšapom, jer Ajaksovce uz to čekaju polufinalni mečevi Lige šampiona sa Totenhemom i finale Kupa sa Viljemom.

PORTUGAL

Benfika i Porto upareni su na vrhu sa po 75 bodova, četiri kola prije kraja.

Najintrigantnija će biti posljednja runda, kada Porto igra kod kuće derbi sa Sportingom, dok Benfiku čeka puno laganiji meč sa Santa Klarom.

U trci "lavova" i "zmajeva" mogla bi da presudi gol-razlika, a tu se Benfika pita - ima +61, naspram Portovih, mnogo siromašnijih +45.

Bonus video: