FA će ubuduće razmisliti o slanju timova u Srbiju

"Moraćemo dobro da razmislimo idući put da li da šaljemo neki tim u Srbiju", rekao je generalni sekretar FA Aleks Horn za sajt te organizacije
42 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 20:01h

Fudbalski savez Engleske (FA) saopštio je danas da će ubuduće razmisliti da li će slati svoje timove u Srbiju zbog incidenta poslije utakmice mladih reprezentacija te dvije zemlje u Kruševcu.

"Šokirani smo i zgroženi jučerašnjim dešavanjima u Srbiji. Nijedan fudbalski tim ne treba da igra u okruženju gdje preovladavaju rasizam, nasilje i prijetnje. Moraćemo dobro da razmislimo idući put da li da šaljemo neki tim u Srbiju", rekao je generalni sekretar FA Aleks Horn za sajt te organizacije.

U saopštenju se navodi da su reprezentativci Engleske za igrače do 21 godine bili izloženi rasizmu i nasilničkom ponašanju.

Dodaje se da je FA danas uložila žalbu Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) i da zahtijeva najstrože kazne za Fudbalski savez Srbije, navijače i sve one koje su učestvovali u neredima.

Žalbu su podržali britanski premijer Dejvid Kameron i engleski ministar sporta Hju Robertson.

Fudbalski savez Srbije (FSS) izdao je danas saopštenje u kojem se izvinjava zbog incidenata po završetku utakmice mladih reprezentacija Srbije i Engleske i u kojem se navodi da će hitno biti pokrenut interni disciplinski postupak.

"FSS se izvinjava gostima iz Engleske i kompletnoj fudbalskoj javnosti zbog nesportskog ponašanja koje je uslijedilo od strane dijela članova stručnog štaba mlade reprezentacije Srbije i dijela igrača naše ekipe. Hitno će biti pokrenut interni disciplinski postupak i na osnovu svih izvještaja krivci će biti kažnjeni", navodi se u saopštenju.

Reprezentacije Srbije i Engleske za igrače do 21 godine juče su igrale u Kruševcu revanš baraža za Evropsko prvenstvo. Engleska je, kao i u prvom meču, pobijedila sa 1:0, golom u četvrtom minutu sudijskog produžetka, poslije čega je na terenu došlo do tuče igrača i članova stručnog štaba.

"FS Srbije najkonkretnije odbija i demantuje da je na stadionu u Kruševcu, prije i za vrijeme utakmice, bilo ma kakvih pojava rasizma. Vezivanje viđenog incidenta - tuče između članova dvije ekipe sa rasizmom apsolutno nema nikakvog osnova i smatramo ih potpuno zlonamjernim", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije Sep Blater rekao je da je rastužen rasističkim ispadima u tom sportu i kazao je da se treba boriti da se diskriminacija eliminiše.

Blater na svom nalogu na Tviteru nije direktno pominjao meč Srbija / Engleska u Kruševcu, ali je njegovo oglašavanje uslijedilo poslije cjelodnevne kampanje britanske vlade poslije incidenata u Kruševcu u utorak.

"Rastužen sam svaki put kada čujem o rasističkim incidentima u fudbalu. Moramo da nastavimo da se borimo da iskorenimo diskriminaciju iz našeg sporta. Izbacite rasizam iz fudbala", napisao je Blater.

Predsjednik FIFA ostavio je link ka zvaničnoj stranici svoje organizacije, u kojoj se citira posvećenost svjetske kuće fudbala borbi protiv rasizma i citira se član statuta koji strogo zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije.

Galerija

Bonus video: