Faktor Baša - Savić

Od kada ih je Kranjčar spojio, protiv Švajcarske 2010. pod Goricom, Baša i Savić odigrali su zajedno deset zvaničnih utakmica, uz skor od po pet pobjeda i remija, te gol-razliku 17:5. Računajući i prijateljske, bilans je još impozantniji – osam pobjeda i sedam neriješenih rezultata, gol razlika 27:9
76 pregleda 10 komentar(a)
Marko Baša, Foto: Savo Prelević
Marko Baša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.10.2014. 09:06h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beč - Crna Gora u Lithentšajnu nije došla do pete pobjede. u takmičarskim mečevima u gostima. Senzacija za fudbalski svijet, šok za Brnovića, igrače, navijače…

Sada je osnovno pitanje kako se psihički oporaviti za meč, koji će biti – ili melem, ili so na ranu.

Bez obzira na ishod duela u Lihtenštajnu, i želju da se pobjedom u Beču situacija koliko-toliko vrati u normalu, cilj mora da bude - ne izgubiti utakmicu. Bod ne bi bio dovoljan, ali bi poraz bio – brutalan.

A razlog da se, ipak, sa optimizmom dočeka meč na Ernst Hapelu jeste taj što se u tim vraćaju Marko Baša i Stefan Savić.

Sa njima dvojicom u timu, bez obzira na to igrali kao par štopera, ili sa Savićem na desnom beku, Crna Gora nikada nije izgubila duel za bodove!

Od kada ih je Kranjčar spojio, protiv Švajcarske 2010. pod Goricom, Baša i Savić odigrali su zajedno deset zvaničnih utakmica, uz skor od po pet pobjeda i remija, te gol-razliku 17:5. Računajući i prijateljske, bilans je još impozantniji – osam pobjeda i sedam neriješenih rezultata, gol razlika 27:9. Jedini poraz sa tandemom Baša - Savić, Crna Gora je doživjela u avgustu 2011. godine, od Albanije (3:2) u prijateljskom meču, s tim da je dva gola primila od trenutka kada je Baša zamijenjen.

Igrajući bez obojice, ili jednog od njih, Crna Gora je na deset takmičarskih utakmica ostvarila samo jednu pobjedu (Moldavija 2:0) i dva puta igrala neriješeno, protiv Engleske 2:2, pod Goricom i sada sa Lihtenštajnom, mada je taj bod ravan najbolnijem porazu (remi, naravno, ne ide na dušu defanzivaca).

U fudbalu nema zakonitosti, ni pravila i formula za uspjehe, ali fudbal nije ni igra slučajnosti. Očigledno je da postoji „faktor Baša – Savić“.

"Naravno da postoji", kaže Milorad Peković, bivši reprezentativac (34 nastupa u A timu).

"Oni su vrhunski igrači, svjetska klasa i samo njihovo prisustvo u timu mnogo znači i na taktičkom, i na psihološkom planu. Statistika, uostalom, ne laže".

Bašina mirnoća i stabilnost, kao kombinacija talenta i iskustva, a Savićeva energija, besprekorna spremnost i sposobnost da igra na različitim pozicijama i u drugačijim formacijama, čine pravu kombinaciju igrača različitih karakteristika, a tako kompatibilnih u posljednjoj defanzivnoj lini. I što je, možda, i najvažnije – takvi defanzivci daju sigurnost drugim igračima, čine ih boljim. Džudović je, recimo, igrajući uz Bašu – opčinio engleske medije, Peković je, svojevremeno, na Vembliju (0:0) briljirao kao zadnji vezni.

Uz Bašu i Savića, vezni igrači su sigurniji sa loptom, jer, ako ništa drugo, imaju dobar „back up“ i povratni pas kao rješenje. Mogu da budu i agresivniji u presingu, ali i da više „rizikuju“ dodavanjima u dubinu . Ekipa se pomjera onako kako „odluče“ njih dvojica (posebno Baša, kao klasični centralni defanzivac) , obojica su jaki u skoku, i u igri jedan na jedan, a opasni su u prekidima pred protivničkim golom.

"Kada znaš da iza sebe imaš takva dva igrača – pametna u postavljanju, sigurna u duelima – igraš mirnije, sa više samopouzdanja. Ne plašiš se greške, igraš slobodno, tražiš najbolja, a ne uvijek najsigurnija rješenja, a to znači da gledaš šta rade napadači, kako se kreću i otvaraju. I ako pogriješiš, uvijek znaš das u Marko i Savke tu iza tebe, da isprave grešku", ističe Peković.

Od neprocjenjive je važnosti da njih dvojica budu zdravi i spremni tokom cijelog kvalifikacionog ciklusa, počev od večeras na Ernst Hapelu. Sa njima u timu, Crna Gora je čvršća u odbrani i opasnija u napadu....

"Njihova uloga se često ne naglašava, što je, na neki način, i normalno, jer su napadači uvijek u prvom planu, kao kod nas Vučinić i Jovetić. Ali, Baša i Savić su zlato naše selekcije", ističe Peković.

SA BAŠOM I SAVIĆEM

Crna Gora – Švajcarska 1:0

Engleska – Crna Gora 0:0

Crna Gora – Bugarska 1:1

Crna Gora – Poljska 2:2

San Marino – Crna Gora 0:6

Ukrajina – Crna Gora 0:1

Crna Gora – San Marino 3:0

Moldavija – Crna Gora 0:1

Crna Gora – Engleska 1:1

Poljska – Crna Gora 1:1

BEZ BAŠE I SAVIĆA ILI JEDNOG OD NJIH

Vels – Crna Gora 2:1

Crna Gora – Engleska 2:2

Švajcarska – Crna Gora 2:0

Češka – Crna Gora 2:0

Crna Gora – Češka 0:1

Crna Gora – Ukrajina 0:4

Engleska – Crna Gora 4:1

Crna Gora – Moldavija 2:5

Crna Gora – Moldavija 2:0

Lihtenštajn – Crna Gora 0:0

Bonus video: