Fernado Tores prvi među jednakima

Kakva koincidencija - kralj stijelaca kontinentalnog šampionata postao je fudbaler koji je počeo samo jednu od pet utakmica!
54 pregleda 0 komentar(a)
Tores, Foto: Beta/AP
Tores, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2012. 23:01h

Fernando Tores prigrabio je „Zlatnu kopačku” Evropskog prvenstva nakon gola i asistencije u posljednjih šest minuta finala protiv Italije, saopštila je Uefa na svom zvaničnom sajtu.

Napadač Čelzija je sa tri postignuta gola na Euru prvi među jednakima - isti učinak imaju Njemac Mario Gomes, Rus Alan Džagoev, Hrvat Mario Mandžukić, Italijan Mario Baloteli i Portugalac Kristijano Ronaldo.

Šta je presudilo? Pravila Uefe kažu da u slučaju jednakog broja postignutih golova odlučuju asistencije. Tores je u 88. minutu nesebično dodao loptu Mati i tako upao u društvo Davida Vilje, Milana Baroša, Sava Miloševića, Alana Širera, Marka van Bastena, Mišela Platinija, Klausa Alofsa i ostalih fudbalera koji su kroz istoriju bili najbolji strijelci evropskih prvenstava.

Kakva koincidencija - kralj stijelaca kontinentalnog šampionata postao je fudbaler koji je počeo samo jednu od pet utakmica!

Tores bi bio prvi i po tom kriterijumu, jer je od svih fudbalera koji su dali po tri gola imao najmanju minutažu.

Centarfor kojeg je selektor Visente del Boske taktički žrtvovao, postao je - najbolji strijelac Evropskog prvenstva!

Lista strijelaca

1. TORES 3 gola (189 minuta)

2. GOMEZ 3 gola (282 minuta)

3. DŽAGOEV 3 gola (253 minuta)

4. MANDŽUKIĆ 3 gola (270 minuta)

5. BALOTELI 3 gola (421 minut)

6. RONALDO 3 gola (480 minuta)

Bonus video: