Fešta u Baskiji, krah Engleza

Atletik Bilbao, Hanover, Valensija i AZ Alkmar plasirali su se u četvrtfinale Lige Evrope, epilog je večerašnjih revanša.
0 komentar(a)
Atletik Bilbao, Foto: Beta/AP
Atletik Bilbao, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.03.2012. 22:25h

Dva vodeća tima Premijer lige eliminisana su u osmini finala Lige Evrope, čime je upotpunjen evropski krah Engleza ove sezone, doduše donekle spašen prolaskom Čelzija.

Mančester junajted i Mančester siti nisu uspjeli da poprave štetu iz prve utakmice, pa će do kraja sezone moći mirno da se skoncentrišu na borbu za titulu, bez "evropskih efekata".

Četa Aleksa Fergusona potučena je u Baskiji, gdje je gledana totalna fešta. Atletik je drugi put u sedam dana bacio na koljena prošlogodišnjeg finalistu Lige šampiona, i ostvario istorijski uspjeh.

"Eliminisati Mančester junajted je nešto prekrasno. Ekipa je bila nevjerovatna, odigrali smo fantastičnu utakmicu. U pojedinim momentima smo imali problema, ali u igri sa takvim rivalom to je i normalno", blistao je Ljorente, strijelac prvog gola.

Na 2:0 povećao je De Markos u 65. minutu, ali je potez utakmice viđen prije toga - defanzivac Iraola izdriblao je kompletan tim Mančestera i poslao loptu pored statve De Heinog gola, ali svejedno, publika je bila u ekstazi.

Fetšu u Baskiji nije pokvario ni Vejn Runi, golom u 80. minutu.

Mančester siti je bio mnogi bliži prolazu od gradskog rivala, iako je nakon poluvremena gubio od Sportinga kod kuće 2:0, odnosno 3:0 u ukupnom skoru.

Za prolaz među osam Manćinijevom timu trebala su četiri gola u nastavku i malo je nedostajalo da se dogodi senzacija. Agureo (dva puta) i Baloteli iz penala donijeli su totalni preokret, a golman Džoe Hart u petom minutusu sudijske nadoknade glavom promašio zicer za 4:2!

Stefan Savić odigrao je cijeli meč i asistirao je Agueru kod trećeg gola, nakon kornera Kolarova.

Junak večeri je napadač Šalkea Klas-Jan Huntelar, koji je nakon het-trika protiv Tventea postao najbolji strijalac Šalkea u jednoj sezoni ikada. Ukupno je dao 36 golova, ttri više od Klausa Fišera iz 1967. godine. Tim iz Genzelkirhena je, naravno, prošao dalje.

Hanover je napunio mrežu Standarda i plasmanom u četvrtfinale napravio najveći evropski uspjeh u istoriji kluba.

Fudbaleri Udinezea bili su blizu podviga da nadoknade poraz od 2:0 iz Holandije, protiv AZ Alkmara su već nakon 15. minuta anulirali zaostatak i imali igrača više, ali ih je poksio gol Falkenburga.

Atletik Bilbao, Hanover, Valensija i AZ Alkmar plasirali su se u četvrtfinale Lige Evrope, epilog je večerašnjih revanša.

Rezultati:

Mančester siti - Sporting 3:2 (prvi meč 0:1)

Aguero 60, 82, Baloteli 75 (penal) - Fernandeš 33, Van Volfsvinkel 40.

Bešiktaš - Atletiko Madrid 0:3 (prvi meč 1:3)

Adrijan 26, Falkao 83, Savio 90+3.

Olimpijakos - Metalist 1:2 (prvi meč 1:0)

Marćano 14 - Viljagra 81, Dević 86.

Šalke - Tvente 4:1 (prvi meč 0:1)

Huntelar 29, 57 (penal), 81, Džons 71 - Jansen 14.

Atletik Bilbao - Mančester junajted 2:1 (prvi meč 3:2)

Ljorente 23, De Markos 65 - Runi 80.

Hanover - Standard 4:0 - (prvi meč 2:2)

Abdelau 4, Kanu 21 (autogol), Kanu 73 (autogol), Pinto 90+2.

PSV - Valensija 1:1 (prvi meč 2:4)

Toivonen 64 - Rami 47.

Udineze - AZ Alkmar 2:1 - (prvi meč 2:4)

Di Natale 3 (penal), 15 - Falkenburg 32.

Bonus video: