FIFA razvrstala po geografskom ključu: Evropljani u 4. šeširu!

Svjetska fudbalska federacija želi raznolikost na Mundijalu, kako se bi što manje selekcija sa iste konfederacije srelo u jednoj grupi.
2 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 17:36h

Čelnici Fife saopštili su danas na konferenciji za novinare u brazilskom gradu Kosta do Suipe sastave šešira uoči žrijeba za Mundijal, koji će se obaviti u petak u 17 časova na istom mjestu.

Očekivano, osim nosilaca grupe, koji su još ranije određeni na osnovu rejtinga Fife, sve ostale reprezentacije razrvrstane su po geografskom principu, a ne po rejtingu i moći na terenu.

Svjetska fudbalska federacija želi raznolikost na Mundijalu, kako se bi što manje selekcija iz iste konfederacije srelo u jednoj grupi.

Zato će se i žrijebati po "ključu" - maksimalno dvije evropske, plus jedna južnoamerička reprezentacija, moći će se nađu u istoj grupi preliminalne faze Mundijala.

Sve evropske reprezentacije koje nisu nosioci na žrijebu, svrstane su u četvrti šešir - ima ih ukupno devet, s tim što će jedna od njih (najvjerovatnije Francuska ili Engleska) uoči žrijeba u petak biti prebačena u drugi šešir, gdje su sve afričke i dvije južnoameričke reprezentacije.

Tako, na primjer, neće biti izvodiljivo da se u istoj grupi nađu jedine dvije selekcije sa prostora bivše Jugoslavije koje su se plasirale na Mundijal, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Bez obzira na ove geografske podjele, moguće su grupe smrti. Recimo - Njemačka, Francuska, Meksiko i Italija, ili možda Brazil, Engleska, Južna Koreja i Holandija!

Počinje brazilsko ludilo, pola godine prije zvaničnog početka Mundijala...

Prvi šešir: Brazil, Belgija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Urugvaj, Španija, Švajcarska.

Drugi šešir: Alžir, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Nigerija, Čile, Ekvador.

Treći šešir: Australia, Iran, Japan, Južna Koreja, SAD, Meksiko, Kostarika, Honduras

Četvrti šešir: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Rusija, Grčka, Francuska.

Bonus video: