FIFA zabranila evropskim i azijskim članicama da se kandiduju za SP 2026.

Evropa će biti na čekanju ako "nijedna od pristiglih ponuda ne bude ispunjavala stroge tehničke i finansijske uslove". To se najvjerovatnije neće dogoditi, pošto se očekuje kandidatura SAD, bilo posebno ili zajedno sa Kanadom i Meksikom.
0 komentar(a)
FIFA, Foto: Reuters
FIFA, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2016. 18:40h

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) praktično je danas zabranila svojim članicama iz Evrope i Azije da se kandiduju za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, pa je Sjeverna Amerika postala snažan favorit za dobijanje domaćinstva tog takmičenja.

Fifa je navela da njene članice iz Evrope i Azije ne bi trebalo da se kandiduju za domaćina Mundijala 2026. godine, pošto će se na tim kontinentima održati naredna dva, u Rusiji 2018. godine i četiri godine kasnije u Kataru.

Evropa će biti na čekanju ako "nijedna od pristiglih ponuda ne bude ispunjavala stroge tehničke i finansijske uslove".

To se najvjerovatnije neće dogoditi, pošto se očekuje kandidatura SAD, bilo posebno ili zajedno sa Kanadom i Meksikom.

Član savjeta Fife i predsjednik Fudbalskog saveza SAD Sunil Gulati rekao je da je odluka "promijenila sliku" takmičenja za Mundijal 2026. godine.

Fifa favorizuje zajedničku organizaciju turnira među susjednim zemljama, a zajednička kandidatura tri zemlje bila bi popularna ako se format promijeni i na Mundijalu bude učestvovalo 40 ili 48 ekipa.

Fifa će odluku o promjeni formata doneti 9 ili 10. januara u Cirihu.

Bonus video: