Finale dekade

Na mitskom “Vembliju”, tamo gdje je Crna Gora osvojila najveličanestveniji bod u istoriji, večeras će se dobiti novi vladar Evrope
0 komentar(a)
Mit, Foto: Reuters
Mit, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2011. 21:58h

Na mitskom “Vembliju”, tamo gdje je Crna Gora osvojila najveličanestveniji bod u istoriji, večeras će se dobiti novi vladar Evrope - Barselona ili Mančester junajted i zvanično će preuzeti primat od Intera i Žozea Murinja, koji su se radovali u Madridu prošle godine.

Finale dekade

Sudar dva najuspješnija evropska kluba u posljednjih deset godina, okršaj tima koji najbolje i čuva (Barsa) i tima koji najbrže prenosi loptu (Mančester), duel fudbalskog genijalca (Mesi) i genijalca među trenerima (Ferguson)...

U Londonu će se igrati pravi klasik, a Ferguson tipuje da če to biti “finale cijele dekade”.

- Mislim da će se mnogi složiti sa mnom. Uspjesi koja su oba tima postigla u posljednjih deset godina su zaista enormni. Istorija koju nude Barselona i Mančester obećavaju pravu atrakciju. Biće to finale dekade - kategoričan je Ferguson.

U posljednjoj, Mančester je uspio do skora nezamislivo, da sruši primat Liverpula u Premijer ligi, ali i da ostavi neizbrisivi trag na evropskoj sceni. Za Fergusonove momke, ovo je treće finale u posljednje četiri godine.

Na drugoj strani, put kojim je krenula Barselona ima u sebi obrise genijalnog - prvo Frank Rajkard, a potom i Pep Gvardiola, uspjeli su da dograde filozofiju koju je još prije 20-ak godina utemeljio čuveni Johan Krojf. Pa su tako Katalonci nakon onog Ronaldinjovog iz 2006, ponovo uspjeli da stvore tim za koji mnogi kažu da je “najbolji svih vremena”. I to, što je posebno upečatljivo, sa većinom igrača poniklih u sopstvenoj školi.

Borba za primat

Zato je pred Mančesterom enormno težak posao. Runi, Gigs i društvo ne samo da moraju da savladaju Barselonu, zaustave Mesija, Ćavija i Injestu ili pretrče Pujola, već moraju da sruše mit...

- Vjerujte mi, ovo je utakmica u kojoj je sve moguće. Ne znam ko će pobijediti, ali sam uvjeren da će to biti finale u kojem biti puno golova, u kojem će se igrati fudbal - dodao je Ferguson.

Barsa i Mančester se bore i za primat takozvanih “novih sila” u evropskom fudbalu. Ko god da pobijedi, osvojiće četvrti trofej Lige (Kupa) šampiona. Real je odavno nedodirljiv (devet), baš kao i Milan (sedam), uspjeh Liverpula možda će biti dostignut već naredne sezone (pet), dok Bajern i Ajaks više neće biti usamljeni sa po četiri trofeja...

A svoju prvu titulu, 1992, Barselona je osvojila - na Vembliju. Doduše, onom starom. Pep Gvardiola je tada bio igrač...

- Sjećam se koliko je to bio važan trenutak za klub, prva titula klupskog prava Evrope. Nisam tada ni zamišljao da bih 19 godina kasnije mogao da se borim za četvrti trofej, ali kao trener - rekao je Gvardiola.

Gvardiola: Bolje nego u Rimu

Barselona i Mančester junajted igrali su finale prije samo dvije godine, u Rimu. Katalonci su bili podjednako sigurni i atraktivni (2:0), čime su postavili rebus koji Ferguson večeras treba da riješi.

Briljirao je Mesi, koji je postigao drugi gol, ali i Ćavi, Eto...

- Ovo je velika utakmica, ali moramo da se potrudimo da je doživimo kao sve ostale. Što se mene tiče, igraću kao i uvijek. Nadam se i da ću ponovo biti strijelac. Ali, ako ne budem, važno samo da osvojimo trofej. - rekao je Mesi.

Argentinski genijalac je ove sezone postigao nevjerovatna 52 gola na 54 utakmice, od čega 11 u Ligi šampiona. Već je na dobrom putu da osvoji treću uzastopnu Zlatnu loptu, ali večeras bi trebao da kruniše sezonu, da definitivno postane najbolji među najboljima...

A Gvardiola, interesantno, želi bolje izdanje njegovog tima nego prije dvije godine u Rimu. Kaže da je Mančester sada bolji nego tada, ali bolja je i Barselona...

- Rim? Tamo smo igrali gore nego što

želimo da odigramo u Londonu. Možda je malo čudno što tako kažem, jer ipak sam srećan što smo tada dobili, ali zaista mislim da moramo da odigramo puno bolje nego 2009. - izjavio je Gvardiola.

Bukmejkri: Barsa favorit

Barselona, po njemu, mora da igra - brže.

- To je nešto što sam ponavljao igračima u posljednjih nekoliko dana. Jednostavno, ako odigramo kao u Rimu, izgubićemo!

Upitan čega se plaši, Gvardiola je odgovorio prilično jasno:

- Plašim se svega što je vezano za Mančester junajted. To nije tim za danas i sjutra, to je klub iza kojeg stoji istorija. Mančester je jedan od najkompletnijih timova koje sam ikada gledao, eto zbog čega nam treba velika utakmica.

Barsa i Mančester sastali su se ukupno deset puta. I jedni i drugi zabilježili su po tri pobjede, što možda nagovještava da će biti neizvjesno.

Iako, bukmejkeri tipuju na Barselonu - kvota na trijumf Katalonaca varira oko dvojke, na Engleze je čak duplo veći!

- Dobro smo ih proučili, njihovu igru, svaki detalj. Moram da priznam da nam je Žoze Murinjo mnogo pomogao - rekao je Aleks Ferguson.

Mada, engleski mediji se nadaju da Fergi neće uzeti Murinjovu taktiku, da će se Barsinom “drim-timu” suprostaviti na isti način na koji je igrao protiv Marseja, Čelzija, Šalkea...

Nadaju se da Runi neće biti usamljen u napadu, da će uz njega igrati Ćićarito.

- Sampouzdanje nam neće nedostajati. Oni su u dobroj formi, imaju sjajan tim, ali nas nisu uplašilil. Moramo da pronađemo rešenje za njihovu igru - dadao je Fergi.

Legendarni trener Mančestera je za 25 godina provedenih na “Old trafordu” osvojio čak 27 trofeja, međe kojima i dva pehara Lige šampiona - 1999. u Barseloni i 2008. u Moskvi.

I - ne namjerava da se zaustavi.

- Pomalo zavidimo klubovima koji imaju puno pehara Lige šampiona. Želimo da im se približimo - izjavio je čovjek koji je promijeno istoriju “crvenih đavola”.

Fergusonov mjuzikl

Vjerni pratilac svih Fergusonovih uspjeha je veteran Rajan Gigs. Kada je 1999. podigao pehar u Barseloni, malo je ko vjerovao da će 12 godina kasnije biti jedan od glavnih aduta...

- U Rimu protiv Barselone nismo igrali kako znamo. Nadam se da ćemo sve nadoknaditi na Vembliju. Pokazaćemo da smo više nego dobar tim - obećao je Gigs.

Barselona je stigla u London još prije četiri dana, bježeći od pepela vulkanske lave koja je ponovo prijetila avionima.

Pripreme Mančestera za utakmicu svih utakmica bile su drugačije - Ferguson je naime, sinoć vodio ekipu na mjuzikl!

Bonus video: