FK Budućnost: Apel navijačima da ne idu u Poljsku

“Posebno nas zabrinjavaju informacije koje stižu iz Poljske, da se u njihovim medijima stvara atmosfera revanšizma prema našim navijačima"
39 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 23:06h

Uprava Fudbalskog kluba Budućnost dostavila je medijima saopštenje u kojem izražava zabrinutost za bezbjednost svojih navijača u revanš meču kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Slaska u Vroclavu (četvrtak).

U neredima uoči, za vrijeme i nakon meča Budućnost - Slask pod Goricom prošlog četvrtka povrijeđeno je 11 osoba - sedam policajaca, tri službenika agencije za pružanje usluga obezbjeđenja i jedan navijač iz Poljske.

Poljski huligani su i prije i za vrijeme utakmice divljali gradom i napadali pripadnike organa reda, koji im nisu ostali dužni. Navijači Budućnosti su, s druge strane, pretukli portparola Slaska i, prema pisanju poljskih medija, pokrali dio opreme iz svlačionice gostujućeg kluba.

U saopštenju FK Budućnost se kaže:

„Povodom odigravanja revanš utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona 25. jula u Vroclavu, uprava kluba izražava veliku zabrinutost za bezbjednost svojih navijača koji planiraju organizovani odlazak u Poljsku da bi pružili podršku igračima da ostvare prolazak u naredno kolo kvalifikacija Lige šamiona.

Bili smo svjedoci svih dešavanja na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u fudbalu koje se jednim dijelom odigravalo u Vroclavu. I pored svih preduzetih mjera bezbjednosti od strane policije i drugih organa nije se moglo spriječiti divljanje navijača i huligana koji su iza sebe ostavljali haos. Posljedica svega toga je blizu stotinu teško povrijeđenih navijača sa nažalost smrtnim ishodom kod jednog mladog ruskog navijača.

Prilikom gostovanja i boravka poljskih navijača u Podgorici, takođe smo bili u prilici da se neposredno uvjerimo da se ne radi o navijačima, već o organizovanim grupama maskiranih huligana, sa kojima je crnogorska policija imala velikih problema da ih obuzda i spriječi nerede većih razmjera i sa težim posljedicama.

Posebno nas zabrinjavaju informacije koje nam stižu iz Poljske, da se u njihovim medijima stvara atmosfera revanšizma prema našim navijačima, koja nas izuzetno zabrinjava.

Iz tih razloga UEFA je meč proglasila utakmicom visokog rizika, a poljska policija ne može sa sigurnošću da garantuje potpunu bezbjednost našim navijačima, pa je najavljena mogućnost zabrane njihovog ulaska u Poljsku.

Pored toga što smo svjesni značaja podrške naših navijača, u ovom trenutku moramo ukazati i preduzeti sve mjere da se ne ugrozi bezbjednost i život naših navijača.

Nikakva pobjeda ne može zamijeniti našu želju da navijači budu bezbjedni.

Smatramo da ovo nije trenutak za provjeru hrabrosti naših navijača i odanosti klubu, jer su oni to do sada potvrdili i dokazali nebrojeno puta, na domaćim i međunarodnim gostovanjima...

Zato molimo i upućujemo apel svim našim vjernim navijačima, prije svega roditeljima, da prije konačne odluke o organizovanom odlasku na put još jednom realno sagledaju sve nastale okolnosti, kako bi se izbjegle eventualne posljedice do kojih niko ne bi želio da dođe.

U ovom trenutku, najveća podrška našim fudbalerima je upravo bezbjednost navijača. Fudbalski klub Budućnost će naći pogodan način i mjesto da se zahvali svojim navijačima na podršci koju su naši navijači pružali tokom protekle sezone, kao i na meču u Podgorici“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: