Flamengo: Pravi rekorder je Ziko, a ne Mesi

Kako prenose brazilski mediji, Flamengo tvrdi da je Ziko rekorder sa 89 golova koje je navodno, postigao 1979. godine.
0 komentar(a)
ZIKO, Foto: Reuters
ZIKO, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2012. 22:44h

Poslije Zambije i brazilski Flamengo se javio i od FIFA traži da se ne prizna Mesijev rekord po broju postignutih golova u godini.

Kako prenose brazilski mediji, Flamengo tvrdi da je Ziko rekorder sa 89 golova koje je navodno, postigao 1979. godine.

"Ziko je postigao 81 gol za Flamengo, sedam za reprezentaciju i jedan u prijateljskom meču Argentine sa ostatkom svijeta", tvrdi se u saopštenju Flamenga.

"Sve ovo što se do sada objavilo vezano za rekord po broju golova, pogrešno je. Mesi nije najbolji strijelac u sezoni svih vremena. Za mene je to velika greška, a sljedeće sedmice žalićemo se Međunarodnoj fudbalskoj federaciji" , rekao je koordinator za vođenje statistike Flamenga Bruno Lusena.

Mesi je zaključno sa jučerašnja dva pogotka koja je dao Kordobi u Kupu kralja sakupio 88 golova, tri više od prethodnog zvaničnog rekordera, Njemca Gerda Milera.

Madridski "As" je prije toga objavio da je rekorder zapravo zambijski fudbaler Godfri Čitalu, koji je navodno 1972. godine (iste kada je Gerd Miler) napravio čudo - dao je 197 pogodaka...

"Imamo taj rekord. On je zabilježen u našem fudbalu, ali nije u međunarodnom. Dok svijet govori o rekordima Mesija i Milera mi vodimo debatu o tome zašto golovi Čitalua nisu zabilježeni", ističu u FS Zambije.

Podaci o Čitaluu postoje na Wikipediji, ali, pored klubova za koje je igrao, samo piše i da je dao 76 golova za reprezentaciju.

Rođen je 1947, a preminuo je 1993. godine kada je sa nacionalnim timom čiji je bio selektor išao na utakmicu kvalifikacija za Mundijal u Senegal.

Bonus video: