Francuzi miljama daleko od Mundijala, Ronaldo bliži od Ibrahimovića

Ukrajina je šokirala Francusku na Olimpijskom stadionu u Kijevu i golovima Zozulje i Jarmolenka u 2. poluvremenu slavila sa 2:0
13 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2013. 22:46h

Kristijano Ronaldo bliži je Svjetskom prvenstvu od Zlatana Ibrahimovića, a velike su šanse da na Mundijalu ne bude ni Franka Riberija, glavnog kandidata za Zlatnu loptu - epilog je prvih mečeva baraža.

Ukrajina je šokirala Francusku na Olimpijskom stadionu u Kijevu i golovima Zozulje i Jarmolenka u 2. poluvremenu slavila sa 2:0. Zemlja predsjednika Uefe Mišela Platinija tako je na dobrom putu da ostane bez Svjetskog prvenstva, prvi put nakon 1994. godine, što bi bila senzacija nad senzacijama.

Vođeni čvrstom, ali mirnom rukom Mihaila Fomenka, Ukrajinci su u fantastičnoj atmosferi na stadionu u Kijevu strpljivo čekali šansu i dočekali je onako kako to najbolje rade - iz kontranapada. Francuzima je uzalud bio veći posjed, u Parizu će u utorak veče trebati da se dogodi čudo pa da „trikolori” odu u Brazil. Jer, nikada se nije desilo da u baražu za Mundijal jedna nadoknadi dva gola minusa iz prvog meča. Selekcija Didijea Dešama je na teškom zadatku, ukoliko ga ne obavi, desiće se katastrofa...

"Da, ovo je loš rezultat, izuzetno loš. Moramo da vjerujemo da možemo da nadoknadimo zaostatak, imamo 90 minuta na našem terenu", kazao je Dešam.

Nisu Francuzi imali ni pomoć sudije kao u baražu za SP 2010, kada su uz pomoć Anrijeve ruke izbacili Irce, naprotiv - sudija Kunejt Čakir otresito je pokazao na bijelu tačku za domaćina, dosudivši penal koji će Ukrajince možda odvesti pravo u Brazil.

"Da nismo vjerovali da možemo da dobijemo, odustali bismo od utakmice - poručio je Fomenko, koga su ukrajinski mediji još nakon pobjede u Podgorici u junu (4:0) nazvali „bogom na zemlji”. Kako će ga tek nazvati sada?

Francuski antiheroj zove se Loran Košijelni, koji je u 82. minutu skrivio penal, a u samom finišu zaradio crveni karton, kada su gosti još imali šansu da pogode. I Ukrajinci su završili meč sa desetoricom, jer je Kučer u posljednjem minutu sudijske nadoknade drugi put opomenut.

Portugalci su u nastavku držali pod opsadom švedski gol, i konačno pogodili u 82. minutu - centaršut Migela Velosa sa lijeve strane glavom je realizovao, ko bi drugi do Kristijano Ronaldo.

Napadač Reala samo tri minuta kasnije bio je u sličnoj poziciji da gotovo osigura plasman Portugalaca na Mundijal, ali je pogodio prečku. Ostalo je 1:0... Zlatan Ibrahimović sinoć nije dočekao svoju priliku, Ronaldo je dobio međusobni duel. Šveđanin će za četiri dana u Solni tražiti osvetu.

"Ovo je značajan korak ka Svjetskom prventvu, ali još nije odlučeno", izjavio je Paulo Bento, selektor Portugala.

Blizu Mundijala su i Grci, koji su u meču neočekivano bogatom golovima slavili u Atini protiv Rumunije sa 3:1. Grčki junak zove se Konstantinos Mitroglu, koji je dva puta zatresao protivničku mrežu.

Hrvati su imali sreće da na Islandu zaduva južni, umjesto najavljenog sjevernog vjetra, ali i to im nije pomoglo da postignu gol, iako su posljednjih pola sata igrali sa igračem više. Domaći golman Haldorson odbranio je sve, ostalo je 0:0 pa će odluka pasti za četiri dana u Zagrebu.

Rezultati:

Ukrajina - Francuska 2:0

Zozulja 61, Jarmolenko (penal) 82

Grčka - Rumunija 3:1

Mitroglu 14, 67, Salpingidis 21 - Stanku 19.

Portugal - Švedska 1:0

Ronaldo 82.

Island - Hrvatska 0:0.

Revanši su u utorak.

Galerija

Bonus video: