Fudbal je igra u kojoj uvijek pobijede Njemci

Njemačka golom Tonija Krosa u 95. minutu, i to sa igračem manje, pobijedila Švedsku sa 2:1 i uzela sudbinu u svoje ruke. Da je ostalo neriješeno, ništa ne bi zavisilo od nje
78 pregleda 11 komentar(a)
Toni Kros, Foto: Reuters
Toni Kros, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2018. 20:23h

Znate li onu čuvenu izjavu Garija Linekera - „Fudbal je igra u kojoj 22 muškarca trče za loptom 90 minuta i uvijek pobijede Njemci”? Nikada nije bila adekvatnija nego večeras u Sočiju, doduše uz dodatak, jer je Toni Kros izvukao aktuelnog šampiona svijeta iz ambisa u 95. minutu i donio mu trijumf sa igračem manje protiv Švedske (2:1)!

Francuska 2002, Italija 2010. i Španija 2014. godine. Na listi selekcija koje su kao vlasnici „zlatne boginje” završili takmičenje prije osmine finala mogla je da bude i Njemačka, ali se izvukla i sada drži sve u svojim rukama, jer joj je pobjeda nad Južnom Korejom u posljednjem kolu dovoljna za osminu finala. Možda će biti neophodna i sa dva gola razlike, ali ko sada o tome misli...

Izabranici Joakima Leva su držali loptu u prvom poluvremenu, ali je rival bio opasniji. I prvi je stigao do gola, u 32. minutu - nakon pasa Viktora Klaesona, Ola Toivonen je majstorski lobovao Manuela Nojera i donio senzacionalnu prednost selekciji „tri krune”. Zanimljivo, napadač Tuluza je u sezoni 2017/2018. odigrao 23 meča u Ligi 1 i nijednom se nije upisao u listu strijelaca!

To nije bilo sve, jer je Klaeson u 44. minutu propustio šansu da povisi iz kontre, a Nojer je u 2. minutu sudijske nadoknade izvanredno odbranio šut Markusa Berga nakon lukavog slobodnog udarca Emila Forsberga.

Dva i po minuta nakon izlaska iz svlačionica, Marko Rojs je imao sreće, jer je koljenom pogodio mrežu Robina Olsena. Njemci su tada krenuli u totalnu ofanzivu, odlične šanse su imali Rojs i Mario Gomes, Timo Verner je izazvao pometnju u šesnaestercu Šveđana, ali gol nikako nije stizao.

Kada je u 82. minutu drugi žuti karton dobio Džerom Boateng činilo se da je sve gotovo, ali Njemci, to je poznato, nikada ne odustaju. Lev im je unio dodatno samopouzdanje ofanzivnom zamjenom, jer je lijevog beka Jonasa Hektora zamijenio krilom Julijanom Brantom, a njegovi puleni su „poletjeli” - u 88. minutu je zicer Gomesa odbranio Olsen, Brant u 92. sa 20 metara zatresao stativu, a onda je Kros izrastao u heroja, gurnuo loptu iz slobodmog udarca sa lijeve strane da mu je namjesti Rojs i pogodio suprotan ugao.

NJEMAČKA - ŠVEDSKA 2:1

Soči - Olimpijski stadion Fišt. Gledalaca: 44.287. Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska). Strijelci: Rojs u 48. i Kros u 90+5. za Njemačku i Toivonen u 32. minutu za Švedsku. Žuti karton: Ekdal, Larson (Švedska). Crveni karton: Boateng (Njemačka) u 82. minutu.

Njemačka: Nojer, Kimih, Ridiger, Boateng, Hektor (87. Brant), Rudi (31. Gindogan), Kros, Miler, Draksler (46. Gomes), Rojs, Verner.

Švedska: Olsen, Lustig, Lindelef, Grankvist, Augustinson, Ekdal, Larson, Klaeson (74. Durmaz), Forsberg, Toivonen (78. Gvideti), Berg (90. Telin).

Bonus video: