Fudbalski biznis cvjeta i ovog ljeta

Do sada su realizovana čak 24 transfera veća od 15 miliona eura, dok je za desetoricu igrača plaćeno obeštećenje veće od 30 miliona.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 21:27h

Fudbalski biznis cvjeta i ovog ljeta, prelazni rok opet drži u napetosti zaljubljenike u fudbal.

Juče je Real realizovao još jedan veliki i skupi transfer - doveo Hamesa Rodrigesa za 80 miliona eura.

Rekord ljeta, ipak, nije oboren - Barselona je Luisa Suaresa platila milion više.

Iako se prelazni rok završava 31. avgusta, već su obrnute stotine miliona eura.

Do sada su realizovana čak 24 transfera veća od 15 miliona eura, dok je za desetoricu igrača plaćeno obeštećenje veće od 30 miliona.

Žestok obrt novca, u vrijeme kada Uefa pokušava da sredi fudbalsko tržište, izazvao je reakciju Garija Linekera, engleske legende i aktivnog korisnika društvenih mreža, koji je na svom Tviter profilu ironično konstatovao da se Uefin finansijski fer-plej poštuje.

Bilo kako bilo, glamurozni dolazak Hamesa Rodrigesa u Real centralni je događaj ljeta, na spektakularan način kraljevski klub predstavio je novu perlu, koju je platio 80 miliona eura...

"Nije na meni da pričam o novcu i koliko je Real potrošio. Došao sam i ispunio san, sada samo želim da klubu i navijačima donesem mnogo radosti", rekao je Hames.

Njegov transfer je najglamurozniji, ali nije najveći ovog ljeta. Luis Suares postao je igrač Barselone za 81 milion, ali zbog suspenzije nije mogao da bude predstavljen kako dolikuje.

Transferi Rodrigesa i Suaresa spadaju u red najvećih svih vremena - nalaze se na trećem i četvrtom mjestu vječne liste, iza Bejlovog iz prošle godine, te Ronaldovog iz 2009.

U top pet je i prelazak Zinedina Zidana sada već davne 2001. godine iz Juventusa u Real, sa tada basnoslovnih 73 i po miliona eura.

Teško da će rekordi biti oboreni do kraja ljeta, ali, recimo, Mančester siti još nije uradio ništa na tržištu, a klub takvog finansijskog potencijala vjerovatno neće biti inferioran...

"Tim još nije kompletiran. Vidjećemo, ima vremena da reagujemo. U svakom slučaju, postoji mogućnost da promijenimo nešto, da dovedemo jednog ili dvojicu igrača. Moramo, međutim, da ocijenimo dobro šta nam treba".

Kako navode španski i engleski mediji, Siti razmatra mogućnost da pošalje ponudu za Realovog talenta Iska, koji je dolaskom Rodrigesa zabetoniran na klupi.

I Pari sen Žermen je nekako u drugom planu, iako je potrošio 49 i po miliona eura na Davida Luiza.

Ni Čelzi se, vjerovatno, neće zadovoljiti dolaskom Dijega Kosta i Felipea Luisa. Mančester junajted je izdvojio skoro 70 miliona eura za dvojicu mladića - Luka Šoua i Andera Hereru, ali Van Gal bi mogao da napravi i još neki potez...

U svakom slučaju čeka nas uzbudljiv avgust...

Pet najvećih transfera ikada

Garet Bejl (iz Totenhema u Real) - 100 miliona eura

Kristijano Ronaldo (iz Junajteda u Real) - 94 miliona

Luis Suares (iz Liverpula u Barselonu)- 81 milion

Hames Rodriges (iz Monaka u Real) - 80 miliona

Zinedin Zidan (iz Juventusa u Real) - 73,5 miliona

Galerija

Bonus video: