Fudbalski trans u Belo Horizonteu: Brazil i Argentina za finale i svačiji ukus

Prvo polufinale Kopa Amerike igra se večeras na stadionu “Mineirao” u Belo Horizonteu. U drugom polufinalu sjutra veče sastaju se Čile - Peru
5697 pregleda 0 komentar(a)
Tandem koji izaziva strah kod svakog protivnika: Mesi i Aguero, Foto: Silvia Izquierdo
Tandem koji izaziva strah kod svakog protivnika: Mesi i Aguero, Foto: Silvia Izquierdo

Kontinent vibrira - moto je 46. izdanja KONMEBOL Kopa Amerike.

Večeras, međutim, južnoamerički kontinent biće praktično paralisan kada sa centra stadiona „Mineirao” u Belo Horizonteu (noć između utorka i srijede u 2.30 časova po našem vremenu) krenu fudbaleri Brazila i Argentine.

Dva ljuta protivnika, rivala koje dijeli ne samo njihov kontinent nego i čitav svijet, sastaju se u polufinalu, a poraz bi i za jedne i za druge gotovo značio smak svijeta.

Brazil je osvajao titulu kad god je bio domaćin (1919, 1922, 1949. i 1989. godine), a ovaj put prvo mjesto se nameće kao obaveza i zbog toga što su njegovi fudbaleri prije pet godina na Svjetskom prvenstvu kod kuće ispali upravo u polufinalu i to poslije debakla od Njemačke rezultatom 7:1.

Sudbina je htjela da se i večerašnje polufinale igra na istom stadionu, čije je zvanično ime „Estadio Governador Magaljaeš Pinto” kapaciteta 62 hiljade gledalaca.

- Biće teško, ali će Argentinci morati dobro da se oznoje da bi ušli u našu odbranu. Baš kao što ćemo i mi morati dobro da se pomučimo da bismo ugrozili njihov gol - rekao je na konferenciji za novinare Gabrijel Žesus, napadač Mančester sitija.

A komandant odbrane Brazila Tijago Silva vjeruje da meč neće ući u produžetke, koji se igraju ako poslije 90 minuta rezultat bude neriješen.

- Neće biti produžetaka, jer oba tima igraju napadački, pa u svakom trenutku možemo da iznenadimo jedni druge - ističe Silva, koji prije pet godina nije igrao polufinale sa Njemcima.

Iako u Brazilu ne pruža ni djelić onoga što prikazuje kada igra za Barselovu, Lionel Mesi je u centru pažnje i pred derbi sa Brazilom.

- Mesi je najopasniji kada povuče kontranapad, pa ga moramo spriječiti da sarađuje sa saigračima. Posebno sa Paredesom, kojeg dobro znam iz Pari Sen Žermena - ističe Tijago Silva.

Na drugoj strani Mesi se pravdao za loše igre žaleći se na terene u Brazilu. Da nije u pitanju samo alibi, potvrdila je i KONMEBOL asocijacija, koja je zabranila da se trenira na stadionima na kojima će se igrati polufinala. Ali, kada počne utakmica sve teškoće i sva opravdanja biće zaboravljeni...

- Teško je reći ko je favorit kada igraju Argentina i Brazil, a pogotovo je to teško reći na Kopa Americi gdje svako može da pobijedi svakoga. Poštujemo našeg protivnika, znamo ko je Brazil. Imali su i Brazilci neke teške trenutke, ali to su igrači koji u svakom trenutku mogu da promijene tok utakmice. Moramo biti koncentrisani - kazao je Mesi, koji još čeka na titulu sa reprezentacijom na kontinentalnom ili svjetskom prvenstvu.

U dosadašnjih 105 zvaničnih superklasika koje priznaje FIFA Brazilci su slavili 41 put, Argentina je dobila 38 utakmica, a 26 mečeva završeno je remijem. U njihovom prvom međusobnom susretu odigranom 20. septembra 1914. godine, Argentina je trijumfovala sa 3:0. Kako će biti večeras - vjerovatno niko ne svijetu ne može sa sigurnošću da prognozira...

U drugom polufinalu sastaju se Čile - Peru. Taj meč se igra u noći između srijede i četvrtka u 2.30 časova po našem vremenu.

Bonus video: