"Furija" leti ka završnici: Ćavi Alonso skinuo francusko prokletstvo

Prvi put u istoriji Španija savladala Francusku na velikim takmičenjima - 2:0. Oba gola postigao Ćavi Alonso - prvi glavom u 19. minutu, drugi iz penala u nadoknadi
5 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 21:03h

Aktuelni svjetski i evropski prvak srušio je na “Donbas areni” još jednu tradiciju - Španija je u četvrtfinalu prvi put savladala Francusku u nekoj takmičarskoj utakmici i zakazala pirinejsko polufinale u srijedu veče 27. juna sa Portugalom.

Junak pobjede bio je Ćavi Alonso, vezista Reala Madrida, koji je slavio jubilej, 100 utakmica u dresu “furije”. I kako ga je odigrao - prvo je, potpuno neuobičajeno za njega, pogodio glavom na sjajnu asistenciju Đordija Albe u 19. minutu, da bi u prvom minutu sudijske nadoknade hladnokrvno uzeo loptu i savršeno šutirao sa penala.

"Sada ćemo uživati u pobjedi, a tek onda razmišljati o Portugalu. Znali smo da ćemo kontrolisati loptu i da će biti teško probiti jak odbrambeni bedem. Ipak, došli smo brzo do gola i onda je bilo lakše. Četvrtfinala su velike utakmice i morate znati kako da ih odigrate, a mi smo znali. Dobro je dati golove na jubileju, ali prava vrijednost je plasman u polufinale", kazao je strijelac oba gola, Ćavi Alonso, koji je nakon meča dobio, specijalni dres sa njegovim imenom iznad broja 100, dar Fudbalske federacije Španije.

A za razliku od prethodnih duela sa “crvenom furijom”, bilo je vidno da Francuzima nedostaje vođa. Nedostatak kolektivnog duha ekskalirao je nakon poraza od Švedske u posljednjem duelu grupe, kada je selektor Loran Blan bio u koži prethodnika Rajmona Domeneka, i nije uspio da ugasi požar u svlačionici.

Izostao je u duelu sa Španijom Alu Dijara, koji je nosio igru Francuza u dva prva duela grupe, a Blanovi izabranici gotovo da su izašli sa stavom da ne mogu da savladaju rivala.

Bili su spori, bezidejni i nedovoljno brzi da ponove ono što su Španiji priredile Italija i Hrvatska - strah do posljednjeg sudijskog zvižduka! Sa petoricom fudbalera u sredini Francuske, Španija se mučila samo do 19. minuta kada je Alba iskoristio klizanje Debušija i fantastično pronašao usamljenog Ćavija Alonsa na drugoj stativi. Onda je sve bilo lakše.

"Na našu žalost, postigli su gol iz prvog udarca, prve šanse. Smatram da nas je to presjeklo, jer da smo do poluvremena bili na rezultatskom egalu, onda bi i moji igrači sa više vjere i morala igrali u drugom poluvremenu. Ali, idemo dalje. Kada izgubite utakmicu onda nešto nedostaje. Možda je nedostajalo tehnike, ili ambicije u nekom trenutku, ne znam, ali sam siguran da su moji igrači dali sve od sebe. Protiv ove Španije je jako teško igrati", ekao je selektor “trikolora” Loran Blan.

Tek, Francuska je, bez stava i ideje morala naprijed, a Španija se izmjenama pretvorila u dvoredni neprobojni špalir pun klase i iskustva. Iako bez pretenzija da napravi nešto više naprijed, “crvena furija” je duplirala prednost zahvaljujući penalu, koji je skrivio Revelje fauliravši Pedra.

Sve to, omogućilo je sjajnom vezisti Španije, Ćaviju, da olako pronalazi slobodne saigrače i obori rekord francuske ikone, Zinedina Zidana po broju tačnih dodavanja na šampionatima Evrope. Ćavi je došao do 734, dok je popularni Zizu stao na 707.

Španija - Francuska 2:0

Donjeck - “Donbas arena”. Gledalaca: 47.000. Sudija: Nikola Ricoli (Italija) Strijelac: Ćavi Alonso u 19. i 90+1. minutu iz penala. Žuti kartoni: Serhio Ramos (Španija), Koščielni i Menez (Francuska).

Španija: Kasiljas, Arbeloa, Ramos, Pike, Alba, Ćavi, Buskets, Ćavi Alonso, Silva (Pedro), Fabregas (Tores), Inijesta (Kazorla).

Francuska: Ljoris, Revelje, Rami, Koščielni, Kliši, Debuši (Menez), Kabaje, M'Vila (Žiro), Maluda (Nasri), Riberi, Benzema.

Galerija

Bonus video: